NOS NieuwsAangepast

Jonge boeren kunnen steuntje in de rug goed gebruiken

Een steuntje in de rug voor jonge boeren die een boerderij willen beginnen. Zo noemt minister Schouten van Landbouw het fonds waar ze 75 miljoen instopt. De financiële steun is belangrijk, zegt varkensboer Sander Thus. "Meer jonge mensen in de agrarische sector betekent meer vernieuwing en daar profiteert de Nederlandse economie van."

De komende jaren gaan veel boeren met pensioen, maar er staan nauwelijks opvolgers klaar. Slechts 3,6 procent van de Nederlandse boeren is jonger dan 30 jaar. Voor jonge agrariërs is het financieel lastig een nieuwe boerderij te beginnen of een bedrijf over te nemen.

Thus weet dat uit eigen ervaring. Hij is 28 en wil binnen enkele jaren de boerderij van zijn ouders overnemen bij Wehl, in de Achterhoek. Wat veel overnames in de agrarische sector lastig maakt, is dat het pensioen van zijn ouders betaald moet worden door het bedrijf. "Daarvoor moet ik een financiering afsluiten. Dat betekent: zelfde inkomsten, maar extra kosten."

Jonge boeren kunnen steuntje in de rug goed gebruiken

Vroeger gingen overnames gemakkelijker, vertelt zijn vader. "Er was toen meer vrijheid en meer ruimte om te groeien als bedrijf. Nu moet het allemaal sneller." De boerderij overdragen vindt hij spannend, maar hij is blij dat zijn zoon de zaak overneemt. "Vooral omdat hij dat zelf wil. Als dat niet zo was, had hij het niet hoeven doen."

Volgens vader Martin Thus is het fonds van belang voor heel Nederland. "Per boer levert dit bedrag misschien drie kratten bier op, maar het is belangrijk dat we het onderwerp bespreekbaar maken." Hij vindt dat de leegloop op het platteland tegen moet worden gegaan.

Zijn zoon verwacht dat hij door het geld uit het fonds kan investeren in stallen, grond, vee, machines en duurzame methodes. Met de financiële middelen die hij nu heeft, kan hij het bedrijf net overeind houden, maar niet innoveren. "En dat remt mij in de ontwikkeling die ik in de toekomst wil doormaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl