In de Haarlemmermeer wordt tarwe gedorst
NOS NieuwsAangepast

Fonds van 75 miljoen euro voor jonge boeren

Minister Schouten van Landbouw stopt 75 miljoen euro in een speciaal fonds voor jongeren die een boerderij willen beginnen.

Omdat banken vaak hoge drempels opwerpen om de investeringen van de jonge boeren te financieren, richt het kabinet nu een fonds op. Het fonds moet jonge boeren ook helpen bij duurzaam produceren en innovatie.

"Het is een mooie stap voor jonge boeren om te zorgen dat zij een nieuw bedrijf kunnen beginnen", zegt Schouten. "Het is een hele grote investering als je een boerderij of tuinderij wilt beginnen en dit is een steuntje in de rug."

Financieel lastig

Komende jaren gaan er veel boeren met pensioen, maar voor startende agrariërs is het financieel lastig om een bedrijf over te nemen of een boerderij te beginnen. Zo moeten ze veel geld investeren in onder meer stallen, grond, vee en machines.

Hoe het geld uit het fonds verdeeld gaat worden wil zij samen met jonge boeren bespreken. Ze hoopt in het voorjaar de plannen te kunnen presenteren.

Minister Schouten denkt verder dat het fonds zal helpen bij het aanpakken van leegstand van boerderijen, zegt ze in De Telegraaf. Dat gaat volgens haar om miljoenen vierkante meters en ze wil voorkomen dat die ruimte in gebruik wordt genomen door bijvoorbeeld drugsbendes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl