De verdachte verzamelde ook informatie over vliegbasis Leeuwarden
NOS NieuwsAangepast

Eindhovense terreurverdachte krijgt 2,5 jaar cel en tbs

De rechtbank in Rotterdam heeft een 24-jarige Eindhovenaar veroordeeld tot 2,5 jaar cel en tbs voor het voorbereiden van aanslagen op militaire doelen en op premier Rutte. De straf valt hoger uit dan de eis van twee jaar cel en tbs, die het Openbaar Ministerie in november neerlegde.

De rechter achtte bewezen dat de man zich heeft verdiept in het gedachtengoed van Islamitische Staat en naar informatie heeft gezocht over mogelijke personen en doelen voor een aanslag, zoals de militaire basis Volkel en vliegbasis Leeuwarden. Hij leerde zichzelf om te gaan met vuurwapens en steekwapens en had thuis een stroomstootwapen liggen.

Niet uitgewerkt

De rechter wees erop dat de verdachte de aanslagplannen niet verder heeft uitgewerkt. De man, die kampt met een verstandelijke beperking, werd vorig jaar zomer in Eindhoven opgepakt omdat hij met een bivakmuts op door de stad fietste.

De rechtbank heeft ook besloten dat de man na zijn vrijlating een enkelband moet dragen, om te controleren of hij zich houdt aan een verbod om in de buurt van vliegvelden, militaire doelen en landsgrenzen te komen.

Verder moet de man in een beschermde woonomgeving gaan wonen, als zijn celstraf erop zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl