Hasan A. wilde volgens het OM een aanslag plegen op de militaire vliegbasis Volkel ANP

In de strafzaak tegen terreurverdachte Hasan A. uit Eindhoven zet het Openbaar Ministerie in op tbs en dwangverpleging. Het OM eist twee jaar cel, zodat de verstandelijk beperkte man "met fascinatie voor wapens en geweld" zo snel mogelijk kan worden opgenomen in een tbs-instelling.

De 24-jarige man wordt ervan verdacht aanslagen te hebben voorbereid op de vliegbases Volkel en Leeuwarden. Ook stond er op zijn computer informatie over Geert Wilders en Mark Rutte en propagandamateriaal van terreurorganisatie Islamitische Staat.

"Het zijn weinig uitgewerkte plannen", verklaart een woordvoerder van het OM. Toch wordt A. beschouwd als een gevaar voor de samenleving. Op zijn strafblad staan meerdere straatroven en bedreigingen van publieke figuren.

Bivakmuts

Vorig jaar zomer werd hij in Eindhoven aangehouden, omdat hij met een bivakmuts op door de stad reed. Tijdens verhoren zei de man dat hij niet gelooft in het Nederlandse rechtssysteem en geïnteresseerd was geraakt in de radicale islam.

Gedragsdeskundigen achten de kans op herhaling groot. Tbs en dwangverpleging is volgens het OM daarom "een absolute noodzaak om de maatschappij te beschermen".

STER reclame