NOS NieuwsAangepast

Verdachte insulinemoorden eerder veroordeeld voor stelen geld bewoner

De 21-jarige man die wordt verdacht van het vermoorden van minstens drie bejaarden met insuline is eerder ontslagen door een zorginstelling wegens diefstal. Voor het stelen van zo'n 5000 euro van een bewoner kreeg hij een taakstraf van 80 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf.

Verdachte Rahiied A. stal het geld van een van de bewoners van zorginstelling Laurens. Dat deed hij toen hij daar eind 2016 gedurende enkele weken werkte. "Hij is op staande voet ontslagen wegens diefstal van geld. Er is aangifte gedaan bij de politie die de zaak verder heeft afgehandeld", schrijft de instelling op zijn site.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Na zijn veroordeling werkte A. bij verschillende verzorgingshuizen en zou hij drie, of mogelijk meer, bejaarden hebben gedood door het toedienen van insuline. Laurens zegt geen enkele aanwijzing te hebben dat tijdens zijn korte dienstverband in 2016 "vergelijkbare calamiteiten zijn voorgevallen".

Volgens een van zijn oude werkgevers beschikte A. na zijn veroordeling nog steeds over een Verklaring Omtrent het Gedrag. Daarmee kon hij bij de andere zorginstellingen aan de slag.

'Van de gekken'

De advocaat van A., Robbert van Haneghem, is verbaasd dat het OM het nieuws over de diefstal bevestigt. Ook van nieuwe gevallen die gisteren naar buiten kwamen, was de advocaat niet op de hoogte.

"Dat is niet alleen moeilijk voor mij als verdediging, maar ook onjuist", zegt Van Haneghem. "Het is van de gekke dat mijn cliënt noch ik op de hoogte zijn van feiten die bij de media wel bekend zijn."

Gegoocheld

Justitie maakte gisteren bekend dat A. wordt verdacht van betrokkenheid bij drie sterfgevallen. Vier andere verdachte gevallen met dodelijke afloop worden nog onderzocht, net als zes gevallen waarbij het slachtoffer het heeft overleefd.

"Dat bericht van OM heeft zeer veel onduidelijkheid gecreëerd", vindt de advocaat. "Er worden daar opeens aantallen genoemd. Daar wordt toch enigszins mee gegoocheld, bijna."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl