ANP

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 21-jarige Rotterdamse verzorger die ervan wordt beschuldigd dat hij bejaarde patiënten inspoot met insuline van zeker nog twee moorden.

Daarmee komt het aantal dodelijke slachtoffers waarbij hij volgens het OM waarschijnlijk een rol heeft gespeeld op drie. In al die gevallen gaf hij de ouderen insuline.

Vier andere verdachte gevallen met dodelijke afloop worden nog onderzocht, net als zes gevallen waarbij het slachtoffer het heeft overleefd.

Wat we tot nu toe weten over verdachte insulinemoorden

De twaalf nieuwe gevallen zijn na media-aandacht voor de zaak gemeld door twee tehuizen in Ridderkerk (Jasmijnhuis en De Riederborgh) en een vestiging van Humanitas in Rotterdam.

Stagiair

Bij De Riederborgh liep hij vorig jaar stage, bevestigt een woordvoerder van de instelling aan de NOS. "Hij was derdejaars stagiair bij ons." Op de vraag of hij makkelijk aan insuline kon komen, zegt de woordvoerder alleen "dat je als derdejaars bepaalde bevoegdheden hebt".

Het is moeilijk te zeggen of er nog meer meldingen zullen binnenkomen.

Openbaar Ministerie

Uit het onderzoek bleek dat de verdachte in verschillende tehuizen als verzorger heeft gewerkt. Het OM is verbaasd dat niet alle instellingen waar de man heeft gewerkt zich meteen hebben gemeld, maar zegt nu een goed beeld te hebben van zijn cv. "Het is alleen nog geen volledig beeld", zegt een woordvoerder. "Het is moeilijk te zeggen of er nog meer meldingen zullen binnenkomen."

Tegen de lamp

De man, Rahiied A., is twee weken geleden aangehouden. Hij werd toen al verdacht van betrokkenheid bij de dood van een oudere vrouw in 't Huys te Hoecke in Puttershoek en van twee pogingen om ouderen door het toedienen van insuline om te brengen. A. liep tegen de lamp omdat artsen het niet vertrouwden toen een bewoonster van het verzorgingstehuis in Puttershoek onwel was geworden.

De vrouw bleek zonder medische noodzaak insuline ingespoten te hebben gekregen maar overleefde het. De kwestie werd gemeld bij het OM en toen kwam een eerder voorval met een andere bewoonster van het verzorgingstehuis aan het licht. Deze vrouw overleefde het niet. Vorige week is haar lichaam opgegraven om nader forensisch onderzoek te kunnen doen.

De raadkamer van de rechtbank heeft vandaag besloten dat A. 90 dagen langer in voorarrest blijft.

STER reclame