Scherpe beelden milieusatelliet nu al te zien, KNMI 'superenthousiast'
De Europese milieusatelliet Tropomi werkt veel beter dan gehoopt. De satelliet werd in oktober gelanceerd om broeikasgassen en luchtvervuiling te meten. Tegen alle verwachtingen in kwamen al na een paar uur de eerste beelden binnen. "Ik ben superenthousiast", zegt Pieternel Levelt van weerinstituut KNMI.
De Tropomi is grotendeels gebouwd door Nederlandse instellingen, waaronder het KNMI en onderzoeksinstituut TNO. Op 13 oktober werd de satelliet de ruimte in geschoten. Er volgden spannende momenten. Zo moest blijken of de apparatuur werkte onder extreem lage temperaturen. In de ruimte kan het kwik dalen tot -140 graden.
De satelliet doorstond de test en verstuurde vervolgens al snel de eerste beelden. Die worden vandaag gepresenteerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, een van de opdrachtgevers.
Volgens Levelt brengt Tropomi vanaf 800 kilometer hoogte de luchtvervuiling zeer gedetailleerd in kaart."We hadden verwacht dat pas na een half jaar of een jaar de eerste goede beelden zouden binnenkomen. Maar we zien nu al beelden van ongekende kwaliteit."