NOS NieuwsAangepast

Boeren verdienen aan landjepik van gemeente

Boeren pikken land in van de gemeente om daar mest op te brengen en subsidie te ontvangen. Die vorm van fraude wordt al jaren toegepast in de gemeente Berkelland in Gelderland, bevestigt burgemeester Van Oostrum van die gemeente na berichtgeving van Trouw.

De krant schrijft dat boeren, banken en mestbedrijven van minister Schouten van Landbouw met een plan van aanpak moeten komen waarin ze duidelijk maken hoe ze mestfraude willen voorkomen.

In Berkelland, een van de grootste agrarische gemeenten van Nederland, zijn tientallen gevallen van landjepik ontdekt. Bij elkaar zou het gaan om een oppervlakte vergelijkbaar met zo'n tweehonderd voetbalvelden.

De boeren maaien bijvoorbeeld de begroeiing van wegbermen en bemesten dat deel. Vervolgens geven ze bij het ministerie op hoeveel hectare landbouwgrond ze hebben. Het aantal hectares bepaalt hoeveel Europese subsidie een boer krijgt en hoeveel mest hij mag uitstrooien.

Natuurschade

Een adviseur van de gemeente Berkelland schat dat een kwart van de boeren op deze manier fraudeert. Het levert een boer tot zo'n 1500 euro per jaar extra op. Burgemeester Van Oostrum zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij verwacht dat het illegaal grondgebruik overal in het land voorkomt.

De boeren zouden ook schade aan de natuur toebrengen. Door bermen en andere groenstroken te maaien, verdwijnt kruidenrijke begroeiing die voor insecten en vogels belangrijk is.

Ik moet eerlijk zeggen: in Den Haag en Brussel liggen ze te slapen, want we zijn hier al sinds 2014 mee bezig

Burgemeester van Oostrum

Boeren die grond van de gemeente Berkelland in gebruik hebben genomen, zijn gesommeerd zich weer te houden aan de oorspronkelijke perceelgrenzen. De gemeente doet geen aangifte, omdat medewerking belangrijker is, zegt burgemeester Van Oostrum.

"De wet en regelgeving maakt het zo makkelijk, dat het bijna uitlokking is." Hij probeert de fraude al een tijd onder de aandacht te brengen bij het ministerie van Landbouw en de Europese Unie. "Ik moet eerlijk zeggen dat ze daar liggen te slapen, want we zijn hier al sinds 2014 mee bezig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl