NOS VoetbalAangepast

'Russische voetbaljeugd is bang om fouten te maken'

De nationale voetbalploeg van Rusland snakt naar succes op een internationaal podium. Maar zonder de aanwas van voetbaltalent kan het land zich niet structureel met de mondiale top meten. Wellicht geeft het WK in eigen land een eerste aanzet tot een opmars.

'Er is in de Russische voetbalopleiding geen creativiteit'

"Het probleem met de Russische school is dat het op heel jonge leeftijd alleen maar over winnen gaat", vertelt Tom Sauer, die als voetbalondernemer in Moskou werkzaam is. "Er staat heel veel druk op de kinderen en er is nauwelijks creativiteit, want de kinderen zijn heel bang om op jonge leeftijd fouten te maken."

EK 2008

De Russen presteerden de laatste twintig jaar alleen goed op het EK in 2008, toen de ploeg met Guus Hiddink ten koste van Nederland de halve finales bereikte.

Dat maakte volgens de Russische journalist Igor Rabiner veel los. "Toen zag je dat de mensen hier in Moskou massaal de straat opgingen en tot diep in de nacht feestvierden met elkaar."

Prestaties Rusland op eindtoernooien sinds 1998

JaarWKEK
2016Groepsfase
2014Groepsfase
2012Groepsfase
2010Niet gekwalificeerd
2008Halve finales
2006Niet gekwalificeerd
2004Groepsfase
2002Groepsfase
2000Niet gekwalificeerd
1998Niet gekwalificeerd

Volgens de voetbalanalist Dimitri Egonov heerst er momenteel alles behalve een feeststemming in de Russische hoofdstad. "Als u hier aan een willekeurig persoon vraagt wat er morgen (vrijdag, red.) gaat gebeuren, dan zegt niemand waarschijnlijk: de loting voor het WK voetbal."

Dat is volgens Egonov simpel te verklaren: "Nederlanders houden van voetbal, maar Rusland is anders. Hier is voetbal minder populair, maar in de loop van het WK zal de interesse toenemen."

Egonov over loting WK voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl