NOS VoetbalAangepast

Moskou telt af naar WK-loting in Kremlin

In het Kremlin in Moskou worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de loting voor het WK voetbal van volgend jaar in Rusland. Het belooft een waar spektakelstuk te worden en dat kunnen de Russen na alle dopingperikelen van de laatste tijd ook wel gebruiken.

Moskou telt af naar loting WK 2018

De Russische president Vladimir Poetin is hoogstpersoonlijk aanwezig bij het lotingsfestijn, waar de 32 deelnemende landen worden verdeeld over acht groepen. De balletjes worden zoals altijd getrokken door grote voetbalnamen.

De uitverkorenen zijn Laurent Blanc, Gordon Banks, Cafú, Fabio Cannavaro, Diego Forlán, Diego Maradona, Carles Puyol en Nikita Simonjan. Nederlandse prominenten ontbreken bij de loting, net als - zoals inmiddels wel bekend - het Nederlands elftal.

Geen warme balletjes

FIFA-bestuurder Chris Unger, verantwoordelijk voor de loting, benadrukte tijdens de repetitie nog maar eens dat er niet gesjoemeld zal worden. Sinds de loting voor het WK van 1990, waarbij Sophia Loren uitgebreid de tijd nam om alle balletjes met twee handen tegelijk te betasten, gaat de mythe rond dat sommige balletjes weleens verwarmd zouden kunnen zijn.

"Ik was betrokken bij de laatste drie lotingen en er is niets waar van die verhalen", sprak Unger. "Ik nodig jullie uit om zelf te controleren dat de balletjes allemaal even groot zijn en dezelfde temperatuur hebben. De indeling van de groepen wordt dus volkomen willekeurig bepaald."

De ceremonie wordt geleid door de Engelse oud-voetballer Gary Lineker en de Russische tv-presentatrice Maria Komandnaja. Daarbij zal met name in Iran scherp worden gelet op de jurk die Komandnaja zal dragen. Iraanse fans hebben de Russin de afgelopen dagen via sociale media opgeroepen om zich niet al te uitdagend te kleden.

De WK-loting wordt ook in Iran uitgezonden, maar vanwege de strenge islamitische regels zal de Iraanse staatstelevisie de uitzending onderbreken als er te veel bloot is te zien. Dat gebeurde eerder al met de jurk van Heidi Klum bij de loting voor het WK van 2006 en tijdens een intermezzo met samba-danseressen tijdens de loting voor het WK in Brazilië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl