Keizer Akihito had in november de groothertog van Luxemburg op bezoek
NOS NieuwsAangepast

Japanse keizer treedt af op 30 april 2019

Er is een datum vastgesteld voor de abdicatie van de Japanse keizer Akihito. Hij treedt af op 30 april 2019. Op 1 mei volgt zijn zoon, kroonprins Naruhito, hem op.

Premier Abe heeft de keizer op de hoogte gebracht na een vergadering met onder andere de voorzitter van het parlement, een raadsheer van de Hoge Raad, de jongere broer van de keizer, prins Hitachi en zijn vrouw en de chef van de keizerlijke huishouding. Akihito zelf was niet bij het overleg. De regering neemt volgende week het formele besluit.

Hartoperaties

De 83-jarige Akihito maakte vorig jaar duidelijk dat hij wil aftreden. Dat was toen groot nieuws in Japan, omdat de keizer normaal gesproken aanblijft tot zijn dood. Het wordt dan ook de eerste abdicatie van een Japanse keizer in bijna 200 jaar.

Akihito heeft de afgelopen jaren een hartoperatie ondergaan en is behandeld voor prostaatkanker. Vorig jaar zei hij dat zijn leeftijd en gezondheid het hem moeilijk maken zijn plichten te vervullen.

In 2019 zit Akihito 30 jaar op de troon. Hij is de zoon van keizer Hirohito, die in 1989 overleed en die het Japanse staatshoofd was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Premier Abe overlegt over de datum van de abdicatie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl