Politie eist geld van criminelen voor opruimen drugsafval

Aangepast
Drugsafval OM

Het politiekorps Oost-Brabant heeft gisteren in een grote drugszaak een vordering ingediend om de schade voor het opruimen van drugsafval op vijf criminelen te verhalen.

De claim is onderdeel van een grotere zaak tegen in totaal acht mannen die worden verdacht van de productie van grote hoeveelheden synthetische drugs. De politie wil 60.000 euro terugzien van vijf van hen, schrijft Omroep Brabant.

In het onderzoek naar de zaak waarvoor de mannen terechtstaan, werden duizenden liters en kilo's chemicaliƫn gevonden in verschillende loodsen. De politie draaide op voor de opruimkosten.

Doorgaans draaien grondeigenaren of overheden op voor de schoonmaakkosten na dumping van drugsafval. Ook als zij niet betrokken zijn bij de productie van (synthetische) drugs.

Vaten

De kosten lopen vaak in de tienduizenden euro's. Niet alleen moeten de vaten worden afgevoerd, maar ook moet de bodem doorgaans gesaneerd worden. Brabant stelt jaarlijks subsidie beschikbaar hiervoor, vorig jaar is 385.000 euro uitgekeerd.

In die provincie is het dumpen van drugsafval een groot probleem. Ongeveer 90 procent van alle drugsafval wordt gevonden in Noord-Brabant en, in mindere mate, Limburg.

In augustus stond een man uit Nuenen nog tegenover de gemeente in de rechtbank, omdat hij niet wil opdraaien voor de 26.000 euro voor het opruimen van gedumpt drugsafval op zijn terrein. De daders van die dumping zijn spoorloos.

De rechter doet op 25 januari uitspraak in de zaak.

Dit is een artikel van

STER Reclame