Jeroen Dijsselbloem, begin deze maand in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem binnenkort echt weg als Eurogroepvoorzitter

Het Eurogroep-voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem loopt in januari definitief af. De Eurogroep heeft voor komende maandag verkiezingen aangekondigd voor zijn opvolger. De aankondiging smoort de recente geruchten dat Dijsselbloem een half jaar langer aanblijft.

Kandidaten voor de post zijn Mario Centeno, Pierre Gramegna, Peter Kazimir en Dana Reizniece-Ozola, respectievelijk de ministers van Financiën van Portugal, Luxemburg, Slowakije en Letland. Op 4 december stemmen de negentien leden van de Eurogroep wie van de vier Dijsselbloem op 13 januari opvolgt.

Termijn oprekken

Zowel Duitsland als Italië wilden de termijn van Dijsselbloem een half jaar verlengen. Berlijn wilde de benoeming pas later behandelen vanwege de lopende coalitie-onderhandelingen in Duitsland. Italië was voor verlenging omdat zij hun eigen verkiezingen over vier maanden wilden afwachten, om zo hun huidige, dan mogelijk herkozen minister van Financiën Pier Carlo Padoan, naar voren te kunnen schuiven.

Verder uitstel had Dijsselbloem in de opmerkelijke positie gebracht dat hij in totaal negen maanden Eurogroepvoorzitter zou zijn zonder dat hij in eigen land minister van Financiën is, een voorwaarde voor het voorzitterschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl