Gemeente Amsterdam weigerde in de jaren vijftig homo's aan te nemen
De gemeente Amsterdam hield in de jaren vijftig bij of sollicitanten homo waren. Dat blijkt uit zogeheten 'homolijsten' die in het Stadsarchief zijn gevonden, schrijft Trouw. Als door ambtenaren werd vastgesteld dat iemand homoseksueel was, werd hem geen baan bij de gemeente aangeboden.
Een commissie van vijf gemeenteambtenaren onderzocht destijds iemands zedelijke gedrag. Of een sollicitant homoseksueel was, werd onder meer onderzocht door te informeren bij buren en vrienden. Ook kregen sollicitanten vragen over hun geaardheid.
'Schandelijk'
"Als je terugkijkt vraag je je af waar die mensen zich in godsnaam mee bemoeiden", zegt onderzoeker Eric Heijselaar van het Stadsarchief Amsterdam in het NOS Radio 1 Journaal. Hij vond de lijsten per toeval. "Ze gaan erg diep in op de persoonlijke levenssfeer en dat is schandelijk."
De lijsten werden vorig jaar gevonden. De vondst werd toen nog niet openbaar gemaakt, omdat veel van de geweigerde sollicitanten nog in leven zijn. Toch wilde het Stadsarchief het nu naar buiten brengen. Mensen die destijds zijn geweigerd, worden niet actief benaderd. "Maar betrokkenen kunnen altijd inzage in het archief krijgen", zegt Heijselaar.
Onderzoek
Niet alleen homo's werden geweerd door de gemeente Amsterdam. Ook familieleden of vrienden konden geweigerd worden. "Er werd van de moeder van een man die zich in homoseksuele kringen begaf, afgevraagd of zij nog wel geschikt was voor een baan bij de gemeente", zegt Heijselaar.
Het Stadsarchief vermoedt dat ook andere gemeentearchieven zulke lijsten bezitten. De belangenvereniging voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders COC wil een onderzoek naar de behandeling van homoseksuelen door de gemeente Amsterdam.