80 procent postbezorgers moet op 1 januari contract hebben

Aangepast
ANP

Met ingang van het nieuwe jaar moet minimaal 80 procent van de postbezorgers een arbeidscontract hebben, heeft het kabinet besloten. De 80-procentsafspraak werd gemaakt in 2011, maar tot nu toe was er geen ingangsdatum vastgesteld.

De afspraak hangt samen met de digitalisering, waardoor steeds minder mensen gebruik maken van postbedrijven. Het kabinet wil postbezorgers die nu nog geen contract hebben bescherming bieden. "Het gaat om mensen met laagbetaalde banen", zei staatssecretaris Keijzer in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens de bewindsvrouw van Economische Zaken hebben de postbedrijven jaren kunnen toeleven naar de invoering van de 80-procentsnorm. Die zou eerst op 1 januari 2017 worden ingevoerd. "Het kan dus niet als een donderslag bij heldere hemel komen."

PostNL voldoet volgens Keijzer al aan de afspraak. Vooral voor concurrenten als Sandd is er volgens haar nog werk aan de winkel.

Vakbond positief

"Dit is hartstikke mooi, maar wel rijkelijk laat", zegt Etienne Haneveld van vakbond FNV. De bond ijvert al jaren voor meer contracten bij postbedrijf Sandd. "Ik hoop dat de postmarkt nu volwassen wordt en er een einde komt aan concurrentie op arbeidsvoorwaarden." De bond schat dat bij Sandd nu de helft van de bezorgers in dienst is en de andere helft betaald wordt per bezorgde brief.

Sinds kort bezorgt Sandd ook post van consumenten, met een eigen postzegel die goedkoper is dan die van PostNL. De vakbond zei toen dat Sandd het vooral goedkoper kan doen door bezorgers weinig te betalen.

STER Reclame