.
NOS NieuwsAangepast

Twee miljoen aan subsidies voor referendum aftapwet

Voor campagnes over het raadgevend referendum over de aftapwet op 21 maart is 2 miljoen euro beschikbaar. Dat is net zoveel als werd uitgetrokken voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne in 2016.

Vanaf begin volgende maand kunnen organisaties en particulieren subsidie aanvragen bij de Referendumcommissie, die vandaag de voorwaarden heeft bekendgemaakt. De subsidie is bedoeld om het publieke debat over de aftapwet te stimuleren. Organisaties kunnen maximaal 50.000 euro krijgen, particulieren 5.000 euro. Zowel pleidooien voor en tegen de wet als neutrale voorlichting kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

Wat moet je weten over de nieuwe aftapwet?

Bij het referendum over Oekraïne kende de Referendumcommissie subsidie toe aan 42 verenigingen, stichtingen en bedrijven en aan 98 particulieren. Een deel van die bedragen moest helemaal of voor een deel worden terugbetaald, bijvoorbeeld omdat de kosten lager uitvielen of omdat de aangekondigde activiteiten niet werden uitgevoerd.

Het referendum over de aftapwet is tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Met de aftapwet krijgen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten ruimere bevoegdheden om internetverkeer af te tappen. Tegenstanders vinden dat de privacy te veel wordt geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl