NOS VoetbalAangepast

'Ajax gaat niet naar China om shirtjes te verkopen'

De samenwerking van Ajax met de Chinese voetbalclub Guangzhou R&F FC gaat in de eerste plaats om spelers opleiden en het uitdragen van de visie van de Amsterdamse club in Azië. Dat zegt algemeen directeur Edwin van der Sar in gesprek met de NOS.

Van der Sar: we zijn hier niet om shirtjes te verkopen

"Zij hebben ons gevraagd om te helpen met het opzetten van een jeugdopleiding", vertelt de oud-doelman in China. "Vier trainers van Ajax gaan voor minimaal een jaar hiernaartoe om de jeugdopleiding te hervormen. Uiteraard zit er voor ons een mooie financiële vergoeding aan vast."

Met de deal is twee miljoen euro per jaar gemoeid. "In China is het voetbal echt in ontwikkeling, dus dat is gunstig voor ons", aldus Van der Sar. "Wij willen daar graag aan meedoen en Guangzhou R&F wil zijn opleiding naar een hoger niveau tillen. Dat is voor ons een mooie samenwerking."

"Dit is de eerste grote stap voor ons", vertelt de 47-jarige algemeen directeur. "Wij willen het goed doen, Ajax staat wereldwijd bekend om de goede jeugdopleiding. We zijn hier niet om shirtjes te verkopen. De opleiding moet vorm krijgen, dat is ons doel voor de komende jaren."

Edwin van der Sar op bezoek in China

De Chinese deal is volgens Van der Sar niet te vergelijken met het samenwerkingsverband dat Ajax heeft met het Zuid-Afrikaanse Ajax Cape Town. Ajax is daar namelijk voor 51 procent eigenaar. Toch is het voor Ajax wel mogelijk spelers over te nemen van Guangzhou R&F.

"Uiteraard hebben we ook met de club gesproken over uitwisselingen. Soms zal er een lichting naar Amsterdam komen voor een toernooi of om een periode mee te trainen. En als er talenten bij zijn, zou het raar zijn als ze niet naar Ajax kunnen komen. Maar daar doen we het uiteindelijk niet voor."

Meer samenwerkingen

De jeugdopleiding in China wordt opgezet aan de hand van een programma van de Ajax Coaching Academy (ACA). Het is de bedoeling dat de Amsterdammers uiteindelijk met meerdere clubs over de hele wereld een soortgelijke samenwerking aangaan.

"Dat is onze insteek en die is ambitieus", zegt Van der Sar. "Het zou mooi zijn als zo'n samenwerking ook lukt in bijvoorbeeld Australië, de Verenigde Staten en India. Ambitieus zijn hoort nu eenmaal bij Ajax."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl