NOS VoetbalAangepast

Ajax gaat in zee met Chinese miljoenenclub

Ajax gaat samenwerken met de Chinese topclub Guangzhou R&F FC. Directeur Edwin van der Sar heeft zijn handtekening gezet onder een contract van vijf jaar, met een optie voor nog eens vijf jaar. Met de deal is twee miljoen euro per jaar gemoeid.

Guangzhou wil met de hulp van Ajax de beste jeugdopleiding van China ontwikkelen aan de hand van een programma van de Ajax Coaching Academy (ACA). "Alle facetten van een jeugdopleiding, zoals scouting, talentontwikkeling en de daaraan ondersteunende afdelingen, komen hierbij aan bod", meldt Ajax.

Het is de bedoeling dat de Amsterdammers uiteindelijk met meerdere clubs over de hele wereld een soortgelijke samenwerking aangaan.

Voor Ajax is dit, na vijf commerciële deals met Chinese partijen, de eerste voetbaldeal in China. Algemeen directeur Edwin van der Sar: "Deze samenwerking draait vooral om voetbal. De jeugdopleiding is voor Ajax al decennialang ontzettend belangrijk in alles wat wij doen. Dat we nu onze kennis delen, is goed voor beide clubs."

Met de extra miljoenen hoopt Ajax het gat met de Europese (sub)top weer kleiner te maken. Vier trainers uit Amsterdam gaan naar China. Ed Engelkes, voormalig trainer van de vrouwen van Ajax, AZ en het Nederlands elftal, is de man die namens de vier de kar gaat trekken. Hij wordt technisch directeur.

Eerder dit jaar: Ed Engelkes wordt op de schouders genomen door de Ajaxvrouwen na het behalen van de landstitel

De vergelijking met Ajax Cape Town, de club in Zuid-Afrika waar Ajax een samenwerkingsverband mee heeft, kan niet getrokken worden omdat Ajax daar voor 51 procent eigenaar van is. De samenwerking met Guangzhou R&F is in dat opzicht anders, omdat de Amsterdammers geen aandelen hebben van die club.

Chinese ambitie

Guangzhou R&F bestaat sinds 2011, toen Shenzhen Phoenix te koop werd aangeboden. Chinese vastgoedontwikkelaars met veel ambitie kochten de club en zorgden er met een flinke financiële injectie voor dat de club weer op het hoogste niveau in China (Super League) actief kon zijn.

R&F staat voor Rich and Force, oftewel rijk en kracht. De wedstrijden van Guangzhou worden gespeeld in het Yuexiushan Stadium, gelegen in Guangzhou. De voetbalschool waar Ajax aan de slag gaat is echter gevestigd in Meizhou, op 4,5 uur rijden in oostelijke richting.

Ajax sluit deal met Guangzhou R&F FC

Afgelopen seizoen eindigde de club op de vijfde plaats in de Chinese Super League. De clubeigenaren hebben de ambitie om zo snel mogelijk kampioen te worden. Met de kennis en ervaring van Ajax hoopt de club de komende jaren de laatste stap naar de top te maken.

Dragan Stojkovic is momenteel de trainer. De 84-voudig Joegoslavisch international had onder anderen oud-bondscoach van Engeland Sven-Göran Eriksson als voorganger. De Zweed was van 2013 tot 2014 de hoofdtrainer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl