EPA
NOS NieuwsAangepast

Britse kranten: deal met EU over financiële verplichtingen na brexit

Britse media melden dat Britse en Europese onderhandelaars een principeakkoord hebben bereikt over de financiële verplichtingen die het land na de brexit moet nakomen. The Daily Telegraph, The Guardian en The Financial Times baseren zich op bronnen dicht bij de onderhandelingen.

Het precieze bedrag dat de Britten aan de EU zullen betalen is nog niet duidelijk. De inschattingen van de kranten liggen tussen de 45 en 55 miljard euro, na aftrek van kortingen en teruggaven. De betalingen worden over een lange periode uitgesmeerd. Het akkoord zou eind vorige week in Brussel zijn gesloten.

Doorbraak?

Als er daadwerkelijk een deal is, zou dat een doorbraak betekenen in de tot nu toe moeizame brexit-onderhandelingen. Pas als de kosten van de scheiding zijn afgesproken, kunnen andere onderwerpen op de agenda komen, zoals de nieuwe handelsrelatie tussen beide partijen.

Europa-correspondent Arjan Noorlander zegt dat het nu genoemde bedrag waarschijnlijk tot gejuich in Brussel zal leiden. "Hier zullen ze glimlachen. De EU heeft voortdurend ingezet op een bedrag van ruim 50 miljard en dat lijken ze nu te gaan krijgen." Wel benadrukt hij dat Brusselse betrokkenen de berichten voorbarig noemen.

In Groot-Brittannië zullen de reacties anders zijn, zegt NOS-correspondent in Londen, Tim de Wit. "De Britten zetten aanvankelijk in op een veel lager bedrag, maar de afgelopen weken merkte je al dat de regering begon te schuiven. Premier May leek te beseffen dat het wel nijpend begon te worden."

De berichten in de Britse media worden overigens ontkend door Downing Street. Volgens De Wit zal de regering ermee in de maag zitten. "Want hoe hoger het bedrag is, hoe meer dat wordt uitgelegd als een Britse knieval voor de EU."

Over twee weken is er een top in Brussel waarop de kwestie aan de orde komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl