Premier May Reuters

Nog steeds is er te weinig vooruitgang bij de brexit-onderhandelingen. De Britten kunnen niet voldoende duidelijk maken hoe hun uittreding uit de EU gaat verlopen, bleek vanochtend tijdens een EU-top in Brussel met de 28 Europese regeringsleiders, onder wie de Britse premier May.

"De Britten kunnen nog niet laten zien hoe de 'echtscheidingsrekening' eruit gaat zien. Ze maken nog niet duidelijk waarmee ze akkoord kunnen gaan. Het gaat hier om tientallen miljarden euro's", zegt correspondent Tijn Sadée in Brussel. Er is sprake van een impasse. "Het is een pijnlijke vertoning. Men had nu willen doorschakelen naar de volgende fase. Bij de volgende top, in december, wordt pas weer besproken of er vooruitgang is geboekt."

Toch krijgen EU-onderhandelaar Barnier en zijn team wel de opdracht om al voorbereidingen te treffen voor de volgende onderhandelingsfase. Want volgens EU-president Tusk is het probleem minder groot dan velen denken. Bij enkele onderwerpen, zoals de toekomst van EU-ingezetenen die in Groot-Brittannië wonen, wordt namelijk wel vooruitgang geboekt.

Begrotingsafspraken

May herhaalde vanochtend dat de andere lidstaten niet bang hoeven te zijn dat Londen de lopende begrotingsafspraken niet nakomt. De EU-begroting loopt tot 2021, bijna twee jaar na het vertrek van de Britten. Ook andere financiële afspraken worden volgens May nagekomen.

Bondskanselier Merkel zei na afloop van de EU-top dat een volgende fase in de brexit-onderhandelingen pas kan beginnen als de Britten een signaal afgeven waaruit blijkt dat ze hun financiële verplichtingen aan de rest van de EU-landen willen regelen.

De Franse president Macron bevestigde dat de Britten vooral op financieel gebied nog ene flinke stap moeten maken. Volgens hem is weg naar de brexit nog niet voor de helft afgelegd.

STER reclame