NOS NieuwsAangepast

'Commissie Stiekem' geïnformeerd over Syrische IS'er in Amsterdam

Zaak Syrische IS'er is echt geheim

De zogenoemde 'commissie Stiekem' van de Tweede Kamer is vertrouwelijk geïnformeerd over de Syrische IS'er die opdook bij een debatavond in De Balie over de oorlog in Syrië. Dat bevestigen bronnen aan de NOS.

Op dit moment zitten in deze commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten de fractievoorzitters Wilders (PVV), Buma (CDA), Pechtold (D66), Klaver (GL) en Dijkhoff (VVD).

Zij werden gisteren bijgepraat aan de hand van een brief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, waarin hij vragen van de Kamer beantwoordt. De brief is vertrouwelijk. De vijf fractievoorzitters mogen er niets over zeggen, ook niet eens dat zij zijn bijgepraat.

PVV-leider Wilders laat daarom op de vraag of hij nu voldoende informatie heeft een lange stilte vallen. "Hier wreekt zich dat wij er echt niets over mogen zeggen", zegt hij. Wel wil hij kwijt dat een debat goed zou zijn. "Hoe eerder hoe beter."

Ongerustheid minder groot

De andere fractievoorzitters lopen de camera en microfoon voorbij omdat ze echt niets mogen zeggen.

Eerder vandaag vroeg de PVV een speciaal debat aan over de Syriër. Alleen de SP, die niet in de commissie Stiekem zit, steunde dit. De andere fracties hebben nog wel wat vragen aan minister Grapperhaus, zeggen zij. Maar dat kan ook morgen bij een ander debat over Justitie en Veiligheid. De ongerustheid lijkt bij die fracties minder groot dan vorige week.

Grapperhaus kan dus vragen verwachten, over bijvoorbeeld de verblijfplaats van de Syriër, en of het terecht was dat hij vrij rondliep. Maar de minister en premier Rutte maakten vrijdag al duidelijk dat zij het beantwoorden van vragen onverstandig vinden, ook gezien een eventueel strafproces tegen de man.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl