ANP
NOS NieuwsAangepast

Eensgezind: drie onnodige ziekenhuisdoden per dag, dat moet omlaag

Zowel ziekenhuizen als patiënten willen dat het aantal vermijdbare sterftes gaat dalen, en zijn eensgezind over de aanpak. Zorgminister Bruno Bruins vindt het belangrijk om het onderzoek te blijven voortzetten.

Bruins reageert op het nieuws dat het ziekenhuizen niet lukt om het aantal vermijdbare sterftes verder terug te dringen. Hij gaat er met de ziekenhuizen over praten. En hij vindt het ook van belang dat de ziekenhuizen er intern over overleggen.

"Elk overlijden dat kan worden vermeden, is er een te veel", zegt Bruins. "Jarenlang zagen we een dalende trend. Dat er nu een stijging van het aantal vermijdbare sterftes is, is zorgelijk." De minister zegt dat hij de monitor blijft financieren.

Patiënten

Dianda Veldman van de Nederlandse Patiëntenfederatie vindt de cijfers eveneens niet acceptabel: "Meer dan 1000 vermijdbare doden; dat zijn er drie per dag. Dat vinden wij er drie te veel. Protocollen kunnen nu op orde zijn, maar nu komt het aan op cultuurveranderingen, samenwerking en betere overdracht. Dat vinden ziekenhuizen een stuk lastiger."

Yvonne van Rooy van de Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt dezelfde verbeterpunten: "Ieder sterfgeval is er een te veel. De aandacht moet verschuiven naar aandacht voor patiëntveiligheidscultuur, communicatie en samenwerking tussen professionals."

Uitwisselen kennis

Dat Nederland al dertien jaar lang structureel onderzoek doet naar vermijdbare sterftes, noemt de NVZ uniek. Nergens ter wereld op deze wijze wordt gedaan. Volgens de NVZ laat het onderzoek zien dat ziekenhuizen continu werken aan patiëntveiligheid, maar dat er nieuwe risico's ontstaan door veranderingen in de zorg. De ziekenhuiszorg wordt ingewikkelder, de patiënten ouder en de zorg vindt vaker plaats buiten de muren van het ziekenhuis.

De monitor biedt ziekenhuizen ook goede aanknopingspunten voor verdere verbetering, zegt Van Rooy. Ze hoopt dat ziekenhuizen nog beter van elkaar gaan leren, onder meer door het uitwisselen van kennis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl