NOS NieuwsAangepast

Bitcoin in jaar tijd van 736 dollar naar 10.113 dollar

Om 13.15 uur heeft de bitcoin de grens van 10.000 dollar geslecht en tikte een koers aan van 10.113 dollar. De virtuele munt beleeft de laatste maanden een ware koersexplosie.

Een jaar geleden was de bitcoin 736 dollar waard, een jaar later 1200 procent meer. Begin februari ging de munt door de grens van 1000 dollar, in oktober was de bitcoin meer dan 5000 dollar waard en begin deze maand steeg de munt door naar 8000 dollar. De marktwaarde van de bitcoin bedraagt nu ongeveer 160 miljard dollar, net zoveel als de beurswaarde van multinational Unilever.

Goudkoorts

Rond de munt heerst een ware goudkoorts, met dat verschil dat het niet iets fysieks is zoals goud, maar digitaal en dat het draait om verwachtingen. De vergelijking wordt wel gemaakt met de 17e-eeuwse Nederlandse tulpenmania. Door vraag en aanbod en speculatie was een tulpenbol soms meer waard dan een heel grachtenpand in Amsterdam. Uiteindelijk stortten de prijzen voor tulpenbollen in.

De stijgende koers van de bitcoin wordt veroorzaakt door schaarste. Aan de bitcoin zit een plafond van 21 miljoen stuks en veel vraag en weinig aanbod stuwt de koers op. De munt is in feite een stukje versleutelde computercode waar waarde aan wordt toegekend, zonder tussenkomst van banken of overheden.

Ook andere cryptomunten, zoals ethereum en dash, liften de voorbije maanden mee met de hype rond de bitcoin.

De koersontwikkeling van de bitcoin in een jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl