Frances Fitzgerald
NOS NieuwsAangepast

Vice-premier Ierland treedt af om regeringscrisis te voorkomen

De Ierse vice-premier Frances Fitzgerald treedt af om nieuwe verkiezingen te voorkomen. Dat heeft ze bekendgemaakt na afloop van een kabinetsberaad. Ze zei dat ze aftrad in het nationaal belang. Premier Varadkar heeft het ontslag aanvaard.

Een stembusgang op dit moment zou de Britse brexit-onderhandelingen negatief kunnen beïnvloeden. Half december is er een cruciale brexit-top. De regeringsleiders van de EU-landen bekijken dan of er genoeg schot zit in de gesprekken met Groot-Brittannië om de volgende onderhandelingsfase in te gaan.

De Ieren spelen daarin een belangrijke rol. Zij moeten vertellen of ze vinden dat er voldoende vooruitgang is geboekt in de gesprekken over de toekomstige grenzen tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland, dat bij Groot-Brittannië hoort.

Motie van wantrouwen

Vorige week brak een politieke crisis uit in Ierland toen de oppositie dreigde met een motie van wantrouwen tegen de vice-premier van de regering van premier Leo Varadkar. Die motie zou vandaag in stemming worden gebracht. Met het opstappen van Fitzgerald lijkt een val van het minderheidskabinet van regeringspartij Fine Gael voorkomen.

De oppositiepartij Fianna Fail, die de regering tot nu toe steunde, verwijt de vicepremier dat ze een kwestie met een klokkenluider bij de politie in 2015 niet goed heeft afgehandeld. Donderdag diende ook de derde partij van het land, Sinn Fein, al een motie van wantrouwen in. Fitzgerald had alleen nog de steun van haar eigen partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl