Vicepremier Fitzgerald
NOS Nieuws

Ierse regering wankelt met cruciale brexit-top op komst

In Ierland is een politieke crisis uitgebroken nu de oppositie dreigt met een motie van wantrouwen tegen vicepremier Fitzgerald. Als de motie volgende week dinsdag wordt aangenomen valt het minderheidskabinet van regeringspartij Fine Gael. En dat zou betekenen dat Ierland zonder regering zit, uitgerekend in de aanloop naar een cruciale brexit-top, half december.

Op die top in Brussel beslissen de regeringsleiders van de Europese Unie of er genoeg schot in de gesprekken met Groot-Brittannië zit om verder te gaan met een volgende onderhandelingsronde over de brexit. De Ierse premier Varadkar zal op die top naar verwachting een hoofdrol spelen, omdat het oordeel van Ierland over de vooruitgang op een van de belangrijkste dossiers, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, zwaar weegt. Feitelijk kunnen de Ieren de volgende onderhandelingsronde blokkeren als ze vinden dat er nog te veel onzekerheid over de toekomst van die grens bestaat.

Klokkenluider

Fine Gael en oppositiepartij Fianna Fáil sloten in 2016 een deal die erop neerkomt dat de oppositie drie jaar lang het kabinetsbeleid zou steunen. Maar tot veler verrassing is Fianna Fáil nu dus met een motie van wantrouwen tegen Fitzgerald gekomen. De partij verwijt de vicepremier dat ze een kwestie met een klokkenluider bij de politie niet goed heeft aangepakt.

De crisis lijkt alleen bezworen te kunnen worden als Fitzgerald voor dinsdag aftreedt. Ook de derde partij van het land, Sinn Féin, heeft gisteren een motie van wantrouwen tegen haar ingediend. Haar eigen partij sluit echter de gelederen en zegt haar te zullen blijven steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl