De politie in Nairobi zette traangas in
NOS NieuwsAangepast

Keniaanse president in gespannen sfeer ingehuldigd voor tweede termijn

In Kenia is president Kenyatta ingehuldigd voor een tweede termijn. Leiders van andere Afrikaanse landen zagen hoe Uhuru Kenyatta de eed aflegde in een vol stadion in Nairobi.

Er waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen om de inauguratie van president Kenyatta in het sterk verdeelde land ordelijk te laten verlopen. Enkele uren na de inauguratieplechtigheid opende de politie in Nairobi het vuur op tegenstanders van Kenyatta die bijeen waren in weerwil van een demonstratieverbod.

De politie kwam in actie kort nadat oppositieleider Raila Odinga zijn aanhangers vanaf het dak van een auto had toegesproken. Odinga werd snel in een auto geduwd om aan geweervuur en traangas te ontkomen.

Kordon

Traangas werd vanmorgen ook al ingezet toen tienduizenden aanhangers van Kenyatta het politiekordon doorbraken om alvast een goede plek te vinden in het stadion waar de inauguratie zou plaatsvinden.

Kenyatta werd in oktober met 98 procent van de stemmen herkozen. Hij had in augustus ook al gewonnen, maar de uitslag van die verkiezingen werd door het hooggerechtshof ongeldig verklaard. De oppositie besloot de tweede stembusgang te boycotten, omdat er geen garantie was dat de verkiezingen nu wel vrij en eerlijk zouden verlopen. Bij gewelddadigheden in de verkiezingstijd zijn zeventig doden gevallen.

De oppositie erkent de regering van Kenyatta niet en beschuldigt de regerende Jubilee-partij van manipulatie van de verkiezingen, corruptie, gewelddadige repressie van tegenstanders en de verwaarlozing van grote delen van Kenia.

President Kenyatta legt de eed af

Het verzet tegen Kenyatta zal na vandaag doorgaan, voorspelt correspondent Koert Lindijer vanuit Nairobi. "De oppositie wil het vuurtje brandend houden met stakingen, demonstraties en de boycot van producten van bedrijven die verbonden zijn aan de regering, zoals het melkbedrijf Brookside van de familie Kenyatta."

De gewone Kenianen zijn verdeeld, maar vooral heel erg moe van al die maanden vol onrust, zegt Lindijer. "Door het verkiezingsgeweld kon er soms niet worden gewerkt, mensen hebben geen inkomen meer. In de economie is de klad gekomen. En daarom zou het best eens kunnen dat het verzet uiteindelijk doodbloedt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl