Aanhangers van Odinga steken autobanden in brand in Kisumu
NOS NieuwsAangepast

Doden bij rellen op gespannen verkiezingsdag in Kenia

Bij rellen op de dag van de presidentsverkiezingen in Kenia zijn drie doden gevallen. De politie gebruikte in het westen van het land traangas tegen demonstranten die de agenten met stenen bekogelden. De sfeer in het land is uiterst gespannen.

De verkiezingen worden gehouden omdat de vorige in augustus wegens onregelmatigheden zijn geannuleerd. Waar er gestemd wordt, is de opkomst veel lager dan in augustus.

Vanwege de onrust blijven stembureaus op een aantal plaatsen dicht. Als het weer rustig is, kunnen Kenianen daar komend weekend stemmen, zegt de kiescommissie.

Onrust bij verkiezingen in Kenia

Oppositieleider Odinga, die in augustus werd verslagen door zittend president Kenyatta, boycot de verkiezingen omdat er niets is veranderd aan het verkiezingsproces. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen de confrontatie met de politie uit de weg te gaan, maar in het westen van het land, waar Odinga zijn machtsbasis heeft, is het onrustig. Dat geldt ook voor sommige arme wijken van Nairobi.

In het westelijk gelegen Kisumu schoot de politie in de lucht om betogers uiteen te jagen. In die stad zijn vrijwel geen stembureaus opengegaan. Functionarissen die op het verloop van de verkiezingen moeten toezien, durven zich daar niet te laten zien. Een van die ambtenaren beschrijft zijn taak in Kisumu als een zelfmoordmissie.

Tien jaar geleden kwamen in de nasleep van de verkiezingen, toen de uitslag ook betwist werd, in Kenia meer dan 1200 mensen om.

Kenyatta

President Kenyatta won de verkiezingen in augustus met 54 procent van de stemmen. Het hooggerechtshof verklaarde de uitslag ongeldig en gaf opdracht tot nieuwe verkiezingen. Het was de eerste keer dat dat in Afrika gebeurde.

Het hoofd van de kiescommissie zei vorige week dat hij geen vrije en eerlijke verkiezingen kan garanderen, wegens de inmenging in het verkiezingsproces door politici en de dreiging van geweld. Een lid van de commissie ontvluchtte enkele dagen geleden het land.

Een poging om de verkiezingen door het hooggerechtshof voor vandaag te verbieden, mislukte gisteren. Er waren slechts twee van de vijf benodigde rechters aanwezig om een uitspraak te kunnen doen.

De oppositie wil de pogingen tot hervormingen in Kenia ook na vandaag voortzetten. Odinga heeft met het oog daarop zijn politieke partij omgevormd tot een verzetsbeweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl