De ministers Barbara Hendricks en Christian Schmidt, rechts op de foto
NOS NieuwsAangepast

Onkruidverdelger zet Duits coalitieoverleg op scherp

De stemming over het verlengde gebruik van de onkruidverdelger glyfosaat in Europa heeft de besprekingen over een Grote Coalitie in Duitsland meteen al onder druk gezet.

Duitsland stemde vanmiddag voor het voorstel om glyfosaat nog vijf jaar toe te staan, tegen de zin van minister Hendricks (SPD) van Milieu. Zij verklaarde publiekelijk dat ze met minister Schmidt van Landbouw had afgesproken dat Duitsland zich van stemming zou onthouden. Twee uur voor de stemming had ze Schmidt nog laten weten dat ze tegen de verlenging was.

Schmidt, lid van de CSU, stemde echter voor.

Op eigen houtje

SPD-fractieleider Andrea Nahles zegt dat de stemming bewijst dat bondskanselier Merkel haar zusterpartij CSU niet in de hand heeft. Volgens Nahles besloot Schmidt op eigen houtje om voor te stemmen.

Het conflict komt naar buiten op de dag dat Merkel haar huidige coalitiepartner onder druk zette om de Grote Coalitie voort te zetten. Ze zei dat de twee partijen een stabiele regering moeten vormen, met het oog op grote uitdagingen die het land te wachten staan op internationaal en binnenlands gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl