Julia Klöckner en Angela Merkel, een week voor de verkiezingen van 22 september EPA

Bondskanselier Merkel heeft na topberaad in haar partij CDU de sociaal-democratische partij SPD aangeboden om gesprekken te beginnen over een nieuwe 'grote coalitie' in Duitsland. Merkel vindt dat de twee partijen een stabiele regering moeten vormen, met het oog op grote uitdagingen die het land te wachten staan op internationaal en binnenlands gebied.

Merkel deed de uitspraak vanmiddag, drie dagen voor haar eerste ontmoeting met de partijleiders Seehofer en Schulz van CSU en SPD. Ook president Steinmeier zal bij dat gesprek zijn.

Na de verkiezingen van twee maanden geleden in de Bondsrepubliek is een poging om een regering te vormen van CDU/CSU, de Groenen en FDP op niets uitgelopen. De liberale partij FDP trok zich op het eind terug uit de onderhandelingen.

Lange adem

Na het verlies op de verkiezingsavond van 24 september verklaarde SPD-leider Schulz dat de sociaal-democraten voor de oppositie kozen. In principe is hij nu bereid daarvan terug te komen, als hij de partij meekrijgt. Een deel van de partij was sowieso al voorstander van een verlengde samenwerking met Merkel in een grote coalitie, maar er is ook een stroming die buiten een nieuwe regering wil blijven en een minderheidsregering van CDU/CSU wil steunen.

Julia Klöckner, vice-voorzitter van de CDU, heeft gezegd dat bij het coalitie-overleg met de SPD degelijkheid voor snelheid gaat. Als de partijen zich bereid verklaren opnieuw met elkaar in zee te gaan, zullen de echte onderhandelingen pas begin volgend jaar beginnen, zei Klöckner. Ook de SPD heeft al laten weten zich niet onder druk te laten zetten.

STER reclame