Kaarsjes voor de slachtoffers van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Duitse kerstmarkten extra beveiligd: 'We laten ons niet wegjagen door terreur'

Glühwein drinken tussen de betonblokken, videocamera's en agenten met machinepistolen. Op bijna alle 2500 kerstmarkten in Duitsland zijn na de aanslag vorig jaar in Berlijn extra veiligheidsmaatregelen genomen, blijkt uit een enquête van persbureau DPA. Toch zegt bijna driekwart van de Duitsers wel te willen gaan.

De maatregelen verschillen per stad. Op veel plekken zijn betonblokken neergezet, maar ook staaldraad, watertanks en vrachtwagens moeten de toegangswegen versperren. Om het niet al te ongezellig te maken, worden op sommige plekken de betonblokken opgeleukt, zoals in Bochum.

Bijna overal zullen extra agenten patrouilleren, in uniform en in burger. De maatregelen moeten de bezoeker geruststellen, niet verontrusten. "Belangrijk is: met welk gevoel lopen mensen hier over de kerstmarkt? We hebben echt ons fingerspitzengefühl gebruikt. Daarom hebben we zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen", zegt Dirk Schipper-Kruse van de Berlijnse politie bij de ARD.

Ook de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in Berlijn, waar vorig jaar een aanslag werd gepleegd, is sinds vandaag weer open. Afgezien van een klein bloemenaltaar bij de kerk is daar bijna alles weer als normaal. Bijna alle standhouders van vorig jaar zijn ook nu weer van de partij.

'Je kijkt waar je je kunt verstoppen'

Een van hen vertelt tv-zender Ntv: "We hebben ons erop verheugd. Natuurlijk is het anders. Je kijkt bijvoorbeeld waar je je kunt verstoppen, hoe je snel weg kunt. Maar we laten ons niet wegjagen door terreur."

Op 19 december, de dag van de aanslag, zal de kerstmarkt niet opengaan. Dan wordt er een monument geopend om de slachtoffers te herdenken.

De Tunesische asielzoeker Anis Amri reed vorig jaar met een vrachtwagen de kerstmarkt op de Breitscheidplatz op. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Tientallen mensen raakten gewond. Amri gold als potentiële terrorist en werd al langere tijd door de politie in de gaten gehouden. Inmiddels is bekend dat voor en na de aanslag veel fouten zijn gemaakt.

Preventieve enkelband

Nu de kerstmarkten weer open zijn, laait ook de discussie over de surveillance van deze potentiële terroristen weer op. De Duitse Justitie ziet op dit moment zo'n 700 islamisten als potentieel gevaarlijk en "in staat om een aanslag te plegen". Zij worden in de gaten gehouden, maar de politie heeft al meerdere keren aangegeven niet genoeg mankracht te hebben om ze dag en nacht te bewaken.

Sinds deze zomer hebben politiekorpsen de mogelijkheid deze verdachte islamisten preventief een enkelband te geven. Dat is tot nu toe maar in twee gevallen gebeurd. Volgens de politievakbond is het ook geen wondermiddel. "Je moet een enkelband meer zien als een babyfoon. Je merkt pas iets op het moment dat het misgaat. Het is eigenlijk niet geschikt om aanslagen te voorkomen", zegt vakbondchef Rainer Wendt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl