AFP

De Britse prins Harry heeft zich verloofd met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Dat heeft zijn vader prins Charles bekendgemaakt. Harry heeft Markle eerder deze maand in Londen om haar hand gevraagd.

Vanavond zullen de twee een interview geven op de Britse televisie. Ze gaan in het voorjaar trouwen, verdere details over de trouwerij worden later bekendgemaakt.

Vanmiddag stonden ze de pers kort te woord bij Kensington Palace:

Harry en Meghan voor de camera's: was het een romantisch aanzoek?

In het officiële bericht staat dat Harry koningin Elizabeth, zijn oma, en andere leden van de koninklijke familie op de hoogte heeft gebracht. Ook heeft hij toestemming gevraagd aan de ouders van Markle. "We zijn enorm blij voor hen", laten ze weten. "Onze dochter was altijd vriendelijk en liefhebbend. Een huwelijk met Harry, die dezelfde kwaliteiten deelt, doet ons als ouders veel plezier."

De ophanden zijnde verloving was al dagenlang het slechtst bewaarde geheim van Groot-Brittannië. Al sinds Markle afscheid nam van haar tv-serie Suits en naar Londen verhuisde, gingen Britse media ervan uit dat de twee snel een verloving bekend zouden maken. Bookmakers namen sinds vorige week al geen weddenschappen meer aan over de verloving.

In september verschenen Harry en Meghan voor het eerst in het openbaar:

Prins Harry en Meghan Markle, samen in Canada

Harry en Markle zijn anderhalf jaar samen. Ze leerden elkaar kennen via wederzijdse vrienden. Aanvankelijk werd er gezwegen over de relatie, maar de afgelopen maanden was ze steeds vaker aan Harry's zij te zien, voor het eerst bij een sportevenement voor veteranen in Toronto in september. Recentelijk stelde hij haar ook officieel voor aan de koningin.

Elizabeth laat weten verheugd te zijn over het nieuws en wenst hun geluk. "We zijn enorm blij voor Harry en Meghan", laten ook Harry's broer William en zijn vrouw weten. "Het was prachtig om Meghan te leren kennen en te zien hoe blij ze samen zijn."

Harry (33), vijfde in de lijn voor de Britse troon, gold lange tijd als het enfant terrible van de familie. Zo waren er enkele jaren geleden foto's van een wild feestje in Las Vegas, waarop de prins bloot was te zien. Eerder werd hij verkleed als nazi gekiekt.

De afgelopen jaren heeft hij het imago als wildebras afgeworpen met twee keer een diensttijd in Afghanistan. Ook zet hij zich in voor veteranen en voor mensen met psychische problemen.

Felle uithaal

De 36-jarige Markle werd geboren in Los Angeles, haar vader heeft Iers-Duitse wortels, haar moeder is Afro-Amerikaans. Ze was eerder enkele jaren getrouwd met een producer.

Vorig jaar november haalde Harry nog ongebruikelijk fel uit naar de media over hoe de pers schreef over Markle. Na berichten over een pikante fotosessie en een wild weekend, hekelde hij "de ronduit seksistische en racistische opmerkingen" over haar. "Er is een grens overschreden", zei Harry toen.

STER reclame