Prins Harry en Meghan Markle AFP / bewerking NOS

De Britse prins Harry heeft felle kritiek geuit op de Britse media wegens de berichtgeving rond zijn nieuwe vriendin, de Amerikaanse actrice Meghan Markle.

In een verklaring van het Britse koningshuis zegt hij dat de pers zijn vriendin heeft blootgesteld aan een "golf van beledigingen". Het is ongebruikelijk dat een lid van het Britse koningshuis zich zo onomwonden uitspreekt over een privékwestie als een relatie.

Harry heeft zelden actie ondernomen na publicaties of verzonnen verhalen die over hem zijn geschreven, zo staat in de verklaring. "Hij heeft hard gewerkt om een professionele band te ontwikkelen met de media, maar deze week is een grens overschreden."

Prins Harry boos

'Pikante fotoshoot'

De Britse tabloids publiceerden de afgelopen week aan de lopende band over de nieuwe vriendin van Harry. Zo schreef The Daily Mail dat de prins haar had veroverd tijdens een 'dirty weekend' in Los Angeles. Ook kreeg een fotoshoot van de actrice, die bekend is van de serie Suits, aandacht in The Sun onder de kop: 'Harry's vermoedelijke vriendin Meghan Markle poseert in bh voor pikante fotoshoot'. 

The Daily Star schreef over 'topless' beelden van Markle, die op een pornosite waren geplaatst. De video was echter gefotoshopt.

Laster

Volgens het koningshuis hebben de media het stel flink lastiggevallen door onjuiste informatie te publiceren. "Een deel daarvan was volop in de openheid; van laster op de voorpagina van een landelijke krant tot een venijnige ondertoon in een column."

Ook hekelt de prins de "ronduit seksistische en racistische opmerkingen" op sociale media. Harry vindt het onrechtvaardig dat hij en zijn vriendin zo worden behandeld. "Hij weet dat men zal zeggen dat dit de prijs is die ze zal moeten betalen om bij de prins te zijn en dat het bij dit 'spel' hoort. Harry is het daar totaal mee oneens. Het is geen spel, het is haar leven en dat van hem."

STER reclame