Bij het Roemeense parlement werd gedemonstreerd tegen de plannen van de regering
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw massaal protest in Roemenië tegen corruptie

In een aantal Roemeense steden zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen plannen van de sociaal-liberale regering. Dat is de derde keer dit jaar. De regering wil anti-corruptiewetten versoepelen en de rechterlijke macht strenger controleren.

Alleen al in de hoofdstad Boekarest gingen volgens lokale media zo'n 30.000 mensen de straat op. Tientallen burgerorganisaties en vakbonden hadden tot het protest opgeroepen. Ze schreeuwden leuzen als "rechtvaardigheid, geen corruptie", "dieven" en "rode plaag". Daarmee verwezen ze naar de grootste partij in de coalitie, die afstamt van de vroegere Communistische Partij.

Vooral de parlementsvoorzitters Liviu Dragnea en Cal Popescu Tariceanu moesten het ontgelden. Zij dreigen te worden beschuldigd van corruptie en zouden bij een versoepeling van de wetgeving baat hebben.

Ceausescu

In februari gingen de Roemenen ook al massaal de straat op. De toenmalige premier Grindeanu beloofde toen dat de versoepeling van de anti-corruptiewetgeving minder ver zou gaan, maar hij werd vanwege die belofte door zijn eigen partij op een zijspoor gezet.

De demonstraties in februari waren de grootste publieke protesten sinds 1989, toen dictator Ceausescu werd afgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl