AFP
NOS NieuwsAangepast

Weer massaprotest Roemenië om 'vrijbrief voor corruptie'

In Roemenië zijn opnieuw tienduizenden mensen de straat op gegaan uit woede over het besluit van de regering om verdachten in sommige corruptiezaken niet meer te vervolgen.

Voor het parlementsgebouw in Boekarest stonden ondanks de vrieskou 130.000 tot 150.000 mensen. Ook in Cluj-Napoca (35.000), Sibiu (20.000) en meer dan vijftig andere steden was het druk.

De betogers zijn kwaad over een noodwet, waarin staat dat ambtsmisbruik alleen strafbaar is als daarmee meer dan 200.000 lei is gemoeid. Dat is zo'n 45.000 euro. Van mensen die voor een 'kleine' corruptiezaak vastzitten, moet de celstraf worden kwijtgescholden.

De nieuwe premier Grindeanu wil naar eigen zeggen iets doen aan de overvolle gevangenissen. Critici zeggen dat de noodwet is bedoeld om de voorzitter van de Roemeense socialistische partij vrij te krijgen. Die staat terecht in een corruptiezaak waar het gaat om 100.000 lei. Ook zou de wet ambtsmisbruik bevorderen.

'Rouwdag'

De Roemeense president Iohannis sprak gisteravond van een 'dag van rouw' voor de gerechtigheid en voor de strijd tegen corruptie. Twee oppositiepartijen hebben een motie van wantrouwen ingediend, maar die maakt weinig kans.

Ook de Europese Commissie heeft kritiek geuit. Voorzitter Juncker zegt dat de strijd tegen corruptie moet worden versterkt in plaats van afgezwakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl