ANP

De baanwielrenners Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Matthijs Büchli en Nils van 't Hoenderdaal maken als teamsprinters deel uit van de shortlist voor de verkiezing van de Sportploeg van het Jaar. Zij veroverden dit jaar onder meer een zilveren medaille op de wereldkampioenschappen in Hongkong.

Vrouwenteams zijn na de eerste schifting goed vertegenwoordigd. Uiteraard ontbreken de Nederlandse voetbalvrouwen niet. Zij veroverden deze zomer in eigen land de Europese titel.

Drie teams van de shortlist worden uiteindelijk genomineerd. In de race daarvoor zijn ook de Nederlandse volleybalsters, handbalsters en hockeysters. Ook de roeisters in de dubbelvier staan op de shortlist.

Op de lijst staan verder nog de hockeyers, de aflossingsploeg van de shorttrackers, de beide achtervolgingsteams uit het langebaanschaatsen en de nationale korfbalploeg.

Opvallendste nominatie bij de coaches is voor Sarina Wiegman. De coach van het Nederlands vrouwenelftal werd eerder al gelauwerd door de wereldvoetbalbond FIFA als beste vrouwelijke coach.

Op de shortlist staan in totaal dertien coaches. Twee daarvan komen uit de Verenigde Staten, Rana Reider (die Dafne Schippers onder zijn hoede heeft) en Jamie Morrison, bondscoach van de volleybalsters.

De andere coaches zijn Jac Orie, Rutger Tijssen, Gerard van Velde (schaatsen), Roelof Bouwmeester (zeilen), Jeroen Otter (shorttrack), Dennis Sporrel (rolstoeltennis), Josy Verdonkschot (roeien), Ronald Vetter (atletiek), Eelke van der Wal (para-wielrennen) en Marcel Wouda (zwemmen).

In de categorie paralympische sporter heeft de organisatie van het Sportgala elf namen op de shortlist gezet. Daarop is ook Marlou van Rhijn terug te vinden.

De 'Blade Babe' werd deze zomer in Londen wereldkampioene op de 200 meter in de T43/44-klasse. Ze kan daarmee haar derde nominatie op rij verdienen. In 2012 en 2013 was de atlete ook genomineerd en ging ze uiteindelijk met de onderscheiding aan de haal.

De andere voorgeselecteerde atleten zijn Bibian Mentel, Chris Vos (snowboard), Daniel Abrahum Gebru, Tim de Vries, Carmen Koedood (wielrennen), Jetze Plat (wielrennen en triatlon), Diede de Groot (tennis), Jeroen Kampschreur (skien), Nederlands damesteam rolstoelbasketbal en het roeiduo Corné de Koning/Annika van der Meer.

Marlou van Rhijn AFP

Volgende week wordt bekend wie er in de diverse categorieën een nominatie krijgt. Op 19 december, tijdens het Sportgala, worden de winnaars gekozen.

STER reclame