NOS SportAangepast

Van Gerwen op shortlist voor Sportman van 2017

Shortlist voor eretitel Sportman van het Jaar

Darter Michael van Gerwen en wielrenner Dylan Groenewegen zijn de opvallendste namen op de shortlist voor de verkiezing van Sportman van het Jaar. Bij de vrouwen is Nycke Groot de opvallendste naam.

Uit de lijsten met voorgeselecteerde atleten zal een vakjury volgende week zondag de drie genomineerde sporters kiezen. Het Sportgala is op 19 december.

Vorig jaar werden bij de mannen vijf sporters genomineerd. Daarvan zijn er vier ook dit jaar weer kansrijk: Tom Dumoulin (wielrennen), Sven Kramer (schaatsen), Max Verstappen (autosport) en Ferry Weertman (openwaterzwemmen).

De lijst wordt gecompleteerd door Kenley Jansen (honkbal), Sjinkie Knegt (shorttrack), Bauke Mollema (wielrennen), Kjeld Nuis en Jan Smeekens (beiden schaatsen).

Bij de vrouwen bevat de shortlist tien namen. Ook hieruit worden drie genomineerden gekozen. Opvallendste naam is die van Nycke Groot. De handbalster werd eind vorig jaar met de Nederlandse ploeg tweede op het EK. Daarnaast won ze met haar Hongaarse club Györi de Champions League.

Shortlist voor eretitel Sportvrouw van het Jaar

Lieke Martens is de andere teamsporter die kans maakt op een individuele uitverkiezing. De voetbalster veroverde met Oranje de Europese titel en werd door de FIFA uitgeroepen tot beste speelster van de wereld.

Schippers en Wüst

De andere vrouwen op de shortlist zijn de wegwielrensters Chantal Blaak, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten, zeilster Marit Bouwmeester, zwemster Ranomi Kromowidjojo, atlete Dafne Schippers, baan- en wegwielrenster Kirsten Wild en schaatsster Ireen Wüst.

Vorig jaar werd darter Michael van Gerwen niet genomineerd en dat kwam de vakjury op veel kritiek te staan. Dit jaar staat hij dus in ieder geval op de shortlist na het winnen van onder andere de WK en de Premier League. Afgelopen maand was hij ook nog voor de derde keer de beste tijdens de Grand Slam of Darts.

De darter staat niet alleen in Nederland op de shortlist van de sportverkiezing. Bij de BBC is Van Gerwen genomineerd voor de Overseas Sports Personality of the Year. Daarin moet hij de strijd aangaan met onder anderen tennisser Roger Federer en zwemster Katie Ledecky.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl