AFP
NOS NieuwsAangepast

President Ivoorkust wil Libische slavenhandelaren voor Strafhof

De president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, wil mensenhandelaren die zwarte Afrikanen op slavenmarkten in Libië verkopen laten berechten door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ouattara zegt dat in een interview met de omroep France 24.

De oproep volgt op de uitzending bijna twee weken geleden van beelden door CNN, waarop te zien was hoe zwarte mannen in buitenwijken van de hoofdstad Tripoli te koop worden aangeboden. De beelden werden met een verborgen camera gemaakt.

Duidelijk werd dat in Libië dus in mensen wordt gehandeld. "Ik ben geschokt. Ik vind het onaanvaardbaar en walgelijk", zegt Ouattara. "Mensen die dit soort misdrijven begaan, moeten in mijn ogen vervolgd worden door het Internationaal Strafhof. Het veroordelen is niet genoeg."

Mensensmokkelaars

De zwarte Afrikanen komen naar Libië om naar Europa door te reizen. Daarbij worden ze geholpen door mensensmokkelaars. Die proberen hen in overvolle boten over te zetten naar Europa, vaak naar Italië. Daarbij gaat het vaak mis. Zo zijn vandaag meer dan dertig mensen voor de kust van Libië verdronken. De kustwacht wist ongeveer tweehonderd anderen uit zee te redden.

Frankrijk wil het probleem van de mensensmokkel in Libië aan de orde stellen in de VN-Veiligheidsraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl