Goed nieuws: vaccin tegen malaria en positieve verhalen over zorg

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

De afgelopen jaren zijn er veel negatieve verhalen over de zorg te lezen. Het is tijd voor mooie zorgverhalen, vonden het Nationaal Ouderenfonds, Hugo Borst en Carin Gaemers. Zij bundelden 150 positieve verhalen over de zorg in het 'witboek' Trots op ouderenzorg.

Het is een ander geluid: "Wat wordt mama toch liefdevol verzorgd door haar verpleging", schrijft een 47-jarige vrouw uit Utrecht. "Altijd hebben zij weer de aandacht om een bijpassend sjaaltje te zoeken, na haar middagdutje de haren even te kammen en om haar mond snel even schoon te vegen. Het lijken kleine dingen, maar voor familie zijn deze dingen zó waardevol."

"Je ziet cliënten opknappen die jaren grootschalig hebben gewoond. Ze kunnen weer meer zelf", schrijft ook een 45-jarige zorgverlener uit Zeeland. "Ze gaan beter eten, omdat er nu op de woning wordt gekookt en men de geur al ruikt voordat men gaat eten. Het is hier net als thuis: familie en vrienden komen langs wanneer zij willen."

Het boek is gericht aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, die het woensdag in ontvangst heeft genomen.

Een eer voor Félicette, de eerste poes in de ruimte en ook de enige die een verblijf in de ruimte tot nu toe heeft overleefd. Ze krijgt haar eigen monument. Met dank aan een inzamelingsactie, waarbij bijna 50.000 euro werd opgehaald.

Het ontwerp van het monument staat nog niet helemaal vast, maar waarschijnlijk wordt het een bronzen beeld van zo'n anderhalve meter hoog. Het moet komen in Parijs, waar Félicette vandaan kwam.

De poes werd op 21 oktober 1963 door de Franse ruimtevaartorganisatie CNES de ruimte ingeschoten. Het dier was op het hoogtepunt zo'n 200 kilometer van de aarde vandaan en stond na dertien minuten weer op de grond. Of de kat was gekocht in een dierenwinkel of dat het een zwerfkat was, is nooit duidelijk geworden.

Tieme (9) in zijn favoriete kledingstuk: de korte broek

Zag je afgelopen week een jonge jongen in korte broek met een collectebus? Dan was dat waarschijnlijk de 9-jarige Tieme Hogendoorn. Hij loopt al weken rond met ontblote benen. Met de actie haalt hij geld op voor kinderen uit arme gezinnen die geen Sinterklaascadeaus kunnen kopen.

Tieme ging bij de deur van zijn school in Utrecht staan met een collectebus. Al snel stroomden de donaties binnen. "We krijgen eigenlijk alleen maar positieve reacties", vertelde zijn moeder. "Iedereen vindt het stoer en leuk en wil helpen."

Inmiddels stond halverwege de week al op ruim 4500 euro. Het bedrag loopt waarschijnlijk nog verder op. Tot 5 december kan er worden gestort.

Malariamug

Een doorbraak op het gebied van malaria: er lijkt zicht op een vaccin. Bij negentien proefpersonen zijn verzwakte parasieten ingespoten en die hebben geen malaria veroorzaakt.

Hans Clevers, expert gentechnologie en voormalig president van de koninklijke Akademie van Wetenschappen, denkt dat dit malariaonderzoek op dit moment de grootste kanshebber is om te leiden tot een effectief vaccin. "Als het lukt, komt de Nederlandse wetenschap in de schijnwerpers te staan. Malaria is een van de grootste ziektes. Als het Nederland lukt tot een vaccin te komen, is dat wereldnieuws."

'De vrijwilligers worden blootgesteld aan vijf muggen'

En het is mogelijk om broeikasgas CO2 te gebruiken als grondstof in plaats van het laten vrijkomen als nutteloos afval. Er kan mee worden gebouwd, brandstof van worden gemaakt en asbest mee worden afgebroken. Bedrijven en onderzoekers zijn al druk bezig met het ontdekken en ontwikkelen van commerciële toepassingen.

Bouwbedrijf RuwBouw Groep heeft bijvoorbeeld een bouwsteen ontwikkeld die bestaat uit zand, reststoffen uit de staalindustrie en CO2. De productie van deze steen haalt niet alleen CO2 uit de atmosfeer, maar leidt ook tot een flinke reductie van het broeikasgas.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is positief. "Zo moet het. Innovatieve bedrijven zien kansen en komen met producten en diensten waarmee de CO2-uitstoot kan worden verminderd. Daardoor ontstaat nieuwe werkgelegenheid. Deze onderneming laat zien dat dat heus kan zonder aanmoediging of ondersteuning van de overheid."

Hoe wordt de CO2 steen gemaakt?

Een satelliet-instrument van Nederlandse makelij ("een staaltje van Neerlands trots") maakt veel mensen enthousiast. Het instrument Tropomi cirkelt sinds 13 oktober in een satelliet rond de aarde en de eerste resultaten laten veel interessante dingen zien.

Met Tropomi kan de luchtkwaliteit nog veel beter worden gemeten dan tot nu toe gebeurt. Ook is het de bedoeling dat de satelliet, de Sentinel-5P van ESA, data levert voor klimaatonderzoek. Volgens Jasper Wamsteker van Netherlands Space Office komen nu met de beelden van één dag net zoveel gegevens binnen als vroeger met tien jaar aan metingen.

De ambulancemedewerker naast de zieke vrouw in een bed op het strand

Ambulancemedewerkers in Queensland, Australië, lieten afgelopen week de laatste wens van een terminaal zieke vrouw in vervulling gaan. Ze brachten haar naar het strand en keken met haar naar de zee. De ambulancedienst deelde een foto van het moment op Facebook en daar werd tienduizenden keren op gereageerd. Veel mensen prezen het medisch personeel om hun actie en noemen het een prachtig gebaar.

De Nederlandse curlingmannen in actie op het EK in Sankt Gallen

Er was ook nog goed sportnieuws: de Nederlandse curlingmannen hebben in de groepsfase van het Europees kampioenschap voor een enorme stunt gezorgd. Oranje versloeg titelverdediger Zweden. De Zweden waren na vier wedstrijden nog ongeslagen op het EK.

Eerder dit EK won Nederland al van Oostenrijk en Slowakije en door de derde overwinning komt deelname aan het WK erg dichtbij. Daarvoor moet Oranje bij de beste zeven landen eindigen. Nederland speelt dinsdag tegen de concurrenten Duitsland en Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl