Tieme (9) in zijn favoriete kledingstuk: de korte broek Annelies Polman

Met regenachtige dagen en dalende temperaturen is november eerder een maand voor warme truien dan korte broeken. Toch loopt Tieme Hogendoorn (9) al weken rond met ontblote benen. Met de actie haalt hij geld op voor kinderen uit arme gezinnen die geen Sinterklaascadeaus kunnen kopen.

"Tieme loopt eigenlijk al vanaf mei in zijn korte broek", vertelt zijn moeder en 'woordvoerder' Annelies Polman. Regen of wind, de 9-jarige heeft het eigenlijk nooit koud. Eerder deze maand zat hij zelfs in zijn korte broek op de tribune bij FC Utrecht. "Je hoort hem er nooit over klagen."

Het liefst zou Tieme ook de hele winter geen lange broek willen dragen. "Maar dat leek mij niet zo'n goed idee", zegt Polman. Moeder en zoon spraken af dat Tieme in november zijn korte broek aan mocht houden, als hij er tenminste een actie voor een goed doel aan verbond.

Iedereen vindt het stoer en leuk en wil helpen.

Annelies Polman, de moeder van Tieme

De keuze viel op een initiatief van de Voedselbank, dat kinderen uit arme gezinnen een cadeautje wil bezorgen. Tieme ging bij de deur van zijn school in Utrecht staan met een collectebus. Al snel stroomden de donaties binnen.

"We krijgen eigenlijk alleen maar positieve reacties", vertelt zijn moeder. De directeur van de basisschool en een meester kwamen een dag in korte broek naast Tieme staan. "Iedereen vindt het stoer en leuk en wil helpen."

4500 euro

Nadat ook landelijke media aandacht aan de actie hadden besteed, kwam er nog meer geld binnen. Inmiddels staat de teller op ruim 4500 euro. Het bedrag loopt waarschijnlijk nog verder op. Tot 5 december kan er worden gestort.

Die dag loopt de actie af en daarna moet Tieme toch echt een lange broek aan. "Hij stelde zelf al voor om nog even door te gaan met zijn blote benen-actie, maar dat was nu juist niet bedoeling", zegt Polman lachend.

STER reclame