ANP

Een aantal politiemedewerkers heeft een zwartboek samengesteld om discriminatie binnen het korps aan de kaak te stellen. Ze hebben het boek begin deze maand aangeboden aan korpschef Erik Akerboom, schrijft NRC.

In het boekje vertellen 26 medewerkers over hun ervaring met discriminatie. "Een leidinggevende kwam ooit de koffiekamer in, ik zat in de werkkamer ernaast, met de vraag: Waar is die neger? Ik hoorde gelach van anderen en voelde me klein worden van binnen", is een van de voorbeelden die worden genoemd.

Problemen al bekend

Anderen voelen zich gebrandmerkt, worden voor de poetsvrouw aangezien of horen collega's onderling zeggen dat "die zwarte in het arrestantenhok hoort". De opstellers van het boekje zeggen zich niet gehoord te voelen door hun leidinggevenden.

Akerboom heeft het boekje verspreid onder de chefs van de verschillende politie-eenheden. Volgens een woordvoerder is de inhoud van het boekje niet nieuw. "Veel van de problemen waren ons al bekend. Die oplossen kost tijd."

Etnisch profileren

Het is niet de eerste keer dat het korps onder vuur ligt wegens discriminatie. Politiecommissaris Daniel gaf in februari al toe dat het soms verder gaat dan "een foute grap".

Ook is er veel kritiek geweest op etnisch profileren. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat de politie huidskleur laat meewegen bij de keuze of iemand gecontroleerd moet worden.

STER reclame