Voertuigen met de lichamen van de twee omgekomen Nederlandse mlitairen in juli 2016 in Gao in Mali
NOS NieuwsAangepast

Defensie: veldhospitaal in Mali voldoet aan de eisen

Het veldhospitaal in Kidal in Mali voldoet aan de VN-eisen voor medische zorg, schrijft minister Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer. Nederlandse militairen die meedoen aan de missie in Mali moeten in noodgevallen behandeld worden in het Togolese veldhospitaal.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) leverde in september kritiek op de door het veldhospitaal geleverde zorg in een rapport over een ongeluk met een mortiergranaat in juli 2016. Bij dat ongeluk kwamen twee Nederlandse militairen om het leven en raakte een militair zwaargewond. Die laatste werd in het veldhospitaal geopereerd, maar volgens de OVV traden de Togolese artsen weinig doortastend op en voerden ze geen goed onderzoek uit.

Het OVV-rapport leidde tot het opstappen van minister Hennis en Commandant der Strijdkrachten Middendorp. Defensie besloot naar aanleiding van het rapport onder meer de medische voorzieningen in Kidal opnieuw kritisch te bekijken.

Werkbezoek militair chirurg

De hoogste Nederlandse militair die belast is met medische zaken en een militaire chirurg brachten eind oktober een werkbezoek aan het hospitaal. Zij concludeerden dat het personeel goed is opgeleid voor levensreddende chirurgie en ruime ervaring heeft. Om te garanderen dat de zorg in orde blijft, voert de VN tussentijds inspecties uit.

Het veldhospitaal is alleen bedoeld voor als militairen niet geëvacueerd kunnen worden omdat bijvoorbeeld hun toestand dat niet toelaat. De VN heeft sinds september dag en nacht een helikopter in Kidal paraat staan voor medische evacuaties, schrijft Bijleveld.

Het kabinet vindt de beschikbaarheid van de helikopter en de afspraken die met de VN zijn gemaakt voldoende om de operaties vanuit en rondom de militaire basis in Kidal te hervatten. Die lagen stil sinds het rapport van de OVV. Het kabinet laat echter vanwege de eerdere gebeurtenissen "in dit unieke geval" een derde partij kijken naar de medische voorzieningen in Kidal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl