OM: mishandeld stel Arnhem geen slachtoffer homogeweld
De twee mannen die in april zwaar mishandeld werden in Arnhem zijn volgens het Openbaar Ministerie geen slachtoffer van homogeweld. Volgens justitie is nergens in het onderzoek gebleken dat discriminatie of homohaat het motief was achter de mishandeling.
In de zaak worden vier minderjarige jongens vervolgd. Een vijfde jongen heeft te horen gekregen dat hij niet langer verdacht is. De advocaat van een van de verdachten zegt tegen Omroep Gelderland dat zijn cliënt wordt vervolgd voor openlijke geweldpleging. "Zoals elke zaterdag op de Korenmarkt gebeurt."
De twee homoseksuele mannen werden op de Arnhemse Nelson Mandelabrug aangevallen terwijl ze hand in hand liepen. Een van hen werd naar eigen zeggen bewerkt met een betonschaar, wat hem een paar tanden kostte. Volgens een van de verdachten deelde het homostel de eerste klap uit. Hij heeft geen aangifte gedaan.
'Verbijsterend'
De twee slachtoffers zijn teleurgesteld over het besluit van het OM, laat hun advocaat Sidney Smeets weten. "Mijn cliënten voelen zich niet serieus genomen. Het is hun woord tegen dat van de verdachten en die zijn eerder niet betrouwbaar gebleken. Ze hebben hun verklaring een aantal keer aangepast en hebben aantoonbaar gelogen."
Een van de slachtoffers zegt tegen de NOS: "Het is verbijsterend. We zijn helemaal niet door het OM zelf op de hoogte gebracht. Ik hoorde het vanochtend van Hart van Nederland. Je zou zeggen dat de slachtoffers als eerste op de hoogte worden gesteld."
"Het doet veel pijn dat het OM tot deze beslissing komt. Het voelt alsof we opzij zijn gezet. Wij zijn constant bij dezelfde verklaring gebleven, terwijl de verdachten telkens hebben gelogen en hun verhaal hebben aangepast."
De vier minderjarige jongens ontkenden aanvankelijk dat ze een betonschaar bij zich hadden. Later bleek dat niet te kloppen, toen ze op camerabeelden te zien waren.
Hand in hand
De mishandeling leidde tot veel ophef. Op sociale media verschenen tal van foto's van mensen die met een seksegenoot hand in hand liepen. Ook D66-leider Alexander Pechtold en de huidige minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees deden dat. In Arnhem kwamen een weekend na het incident 2500 mensen bijeen om hun afschuw te uiten over geweld tegen homo's.
De rechtszaak begint 19 december.