AFP
NOS Nieuws

UNHCR eist veiligheidsgarantie voor terugkeer Rohingya-vluchtelingen

De UNHCR reageert terughoudend op het akkoord over de terugkeer van Rohingya-vluchtelingen naar Myanmar. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie kan de veiligheid in de provincie Rakhine, de provincie waar veel Rohingya wonen, nog niet worden gewaarborgd door de Myanmarese overheid.

Gisteren ondertekenden Myanmar en Bangladesh een overeenkomst over de terugkeer van de islamitische Rohingya. Die zijn vanaf augustus van het voornamelijk boeddhistische Myanmar naar Bangladesh gevlucht, uit angst voor discriminatie en geweld door het Myanmarese leger.

Veiligheid

De UNHCR hamert erop dat het belangrijk is dat de terugkeer niet plaatsvindt voordat het veilig is in het gebied. Daarnaast moeten de vluchtelingen volgens de organisatie zelf akkoord gaan met hun terugkeer en moet dat niet gedwongen gebeuren. "Mensen moeten de optie hebben om terug te keren naar huis en niet worden ondergebracht in specifieke aangewezen plekken", schrijft de UNHCR in een verklaring.

Ook moet er in ieder geval een begin worden gemaakt met de aanpak van de problemen, zoals de stateloosheid van de Rohingya.

De UNHCR heeft zijn hulp aangeboden aan Myanmar en Bangladesh in het bereiken van een vreedzame terugkeer van de vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl