In Bangladesh zijn zo'n 618.000 Rohingya neergestreken
NOS NieuwsAangepast

Voorzichtige eerste aanzet tot terugkeer Rohingya

Myanmar en Bangladesh hebben een voorzichtige stap gezet in de richting van de terugkeer van honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen naar Myanmar. Het Myanmarese ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de twee landen een handtekening hebben gezet onder een document waarin het gezamenlijke voornemen tot terugkeer van de vluchtelingen is vastgelegd.

"We staan klaar om de Rohingya terug te nemen nadat we van Bangladesh de formulieren hebben ontvangen", zegt de Myanmarese topambtenaar. Het gaat daarbij om registratieformulieren waarop de vluchtelingen hun persoonlijke gegevens moeten invullen.

Eerder leidde dit zogenaamde verificatieproces al tot kritiek, omdat de Rohingya zich moeten kunnen identificeren, terwijl velen hun identiteitsbewijs moesten inleveren voordat ze uitweken naar het buurland Bangladesh.

Legeroperaties

Sinds medio augustus zijn circa 618.000 islamitische Rohingya het goeddeels boeddhistische Myanmar ontvlucht, uit angst voor de gewelddadige operaties van het Myanmarese leger. De moslims worden al sinds jaar en dag gediscrimineerd in Myanmar.

Nadat rebellen in augustus tientallen grensposten hadden aangevallen en agenten hadden gedood, sloeg het leger hard toe in de provincie Rakhine, waar de Rohingya wonen. Mensen werden vermoord of verdreven, hun dorpen gingen in vlammen op.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson sprak gisteren nog van etnische zuiveringen, de VN gebruikte die term eerder al. Bangladesh beschikt niet over de middelen om zo veel vluchtelingen een goede opvang te kunnen bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl