In de kalfsleverworst van de Aldi zit geen kalfslever
NOS NieuwsAangepast

Kalfsleverworst zonder kalfslever: wie krijgt het Gouden Windei?

Kalfsleverworst van de Aldi zonder kalfslever, boerenmaïsbrood van de Jumbo zonder maïsmeel en volkoren scharreleierkoeken van de Lidl met slechts zes procent volkorenmeel.

Het zijn een paar voorbeelden van de lijst met de meest misleidende producten uit de supermarkt. Vanaf vandaag kan er weer op het Gouden Windei gestemd worden, een 'prijs' die actiegroep Foodwatch jaarlijks uitreikt aan een product dat volgens de klant het meest misleidend is.

De finalisten zijn geselecteerd aan de hand van de klachten die via een meldpunt van Foodwatch binnenkwamen.

'Kletskoek van Lidl'

In de kalfsleverworst zonder kalfslever van de Aldi zit varkenslever met wat tomatenpuree, om de kleur te veranderen zodat het lijkt op kalfslever. Er is ook geen maïsmeel gebruikt voor het maïsbrood van de Jumbo: het heeft een geel maïskleurtje gekregen door toegevoegde extracten. De volkoren scharreleieren noemt Foodwatch "kletskoek van de Lidl", omdat er zes procent volkorenmeel in zit.

In de volkoren eierenkoeken zit slechts 6% volkorenmeel

Dat een zak met muesli van de Albert Heijn 'vezelrijk' wordt genoemd, bestempelt Foodwatch als "vezel-rijkelijk overdreven": juist deze muesli-variant bevat de minste vezels.

Ook Conimex Ketjap Manis Gold staat op de lijst. Foodwatch wijst erop dat er in deze ketjap bijna net zoveel suikers zitten als in een fles schenkstroop, ruim 70 procent. Het Mama Nature-citroenconcentraat van de Aldi staat ook op de lijst. Dat blijkt namelijk geen concentraat: "Je verwacht extra geconcentreerd citroensap. Maar er zit 20 procent citroensap in, de rest is aangemaakt met onder meer water."

De Innocent superjuice met framboos, kers, boosted met gojibes blijkt voornamelijk appelsap. In het sapje zit minder dan 10 procent van de genoemde vruchten. "De sapjes van Innocent maken zich dus behoorlijk schuldig aan overdrijving en misleiding", vindt Foodwatch.

Niet healthy

Vorig jaar won de Healthy People Blauwe bosbes en framboos het Gouden Windei. Het drankje blijkt helemaal niet zo "healthy" te zijn als dat de naam doet vermoeden en bevat zelfs meer suikers dan een blikje Coca-Cola.

Voor de verkiezing van dit jaar kan tot halverwege december gestemd worden. De winnaar wordt daarna bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl