De winnaar van het Gouden Windei 2016
NOS NieuwsAangepast

Gouden Windei voor Healthy People-sapje

Sapfabrikant Healthy People heeft de twijfelachtige eer het Gouden Windei te hebben gewonnen. Het sapje 'blauwe bosbes en framboos' is volgens voedselwaakhond Foodwatch het meest misleidende product van 2016.

Het drankje bestaat volgens Foodwatch vooral uit goedkoop appel- en druivensap en amper uit de beloofde bosbes en framboos. 36 procent van de 24.000 stemmen ging naar het sapje. Volgens Foodwatch zit er in het sap meer suiker dan in cola.

Energiedrankje Red Bull werd tweede, omdat het volgens Foodwatch gepromoot wordt als sportief drankje. "Terwijl in een blikje maar liefst tien suikerklontjes zitten." De derde plaats is voor de drinkyoghurt van Optimel 'Griekse stijl' met de smaak honing/walnoot. Volgens Foodwatch bevat het drankje geen Griekse yoghurt, geen honing en ook geen walnoot.

Alcoholvrij bier met alcohol

Buiten de prijzen viel dit jaar het alcoholvrije bier van Jupiler mét alcohol en het volkoren knäckebröd van de Jumbo met minder dan de helft volkorenmeel. Ook de gedroogde kokos van Aldi ("vooral gesuikerde zetmeel-gelatine-blokjes") en de YumEarth Vitamin C Drops, die volgens Foodwatch voor 100 procent uit suiker bestaan, kwamen niet op het podium.

De prijs van vorig jaar ging naar gesuikerde cranberries van Albert Heijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl