AFP
NOS NieuwsAangepast

Kroonprins Saudi-Arabië: geestelijk leider Iran is 'de nieuwe Hitler'

De kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, heeft zich in een vraaggesprek met The New York Times zeer strijdvaardig uitgelaten over aartsrivaal Iran. Hij noemt de geestelijk leider van dat land, ayatollah Khamenei "de nieuwe Hitler van het Midden-Oosten".

Het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran zijn in de regio in een verbeten machtsstrijd verwikkeld, die onder meer wordt uitgevochten in Jemen. En deze maand maakte de premier van Libanon, Saad Hariri, in een televisietoespraak vanuit de Saudische hoofdstad Riyad zijn aftreden bekend. Hij zei dat de door Iran gesteunde Hezbollah-beweging erop uit is de macht over te nemen in zijn land en dat hij vreesde voor zijn leven.

Hariri is terug in Libanon en is toch niet opgestapt, maar de affaire heeft de verhoudingen nog meer op scherp gezet. Volgens kroonprins Mohammed bin Salman moet Iran een halt toegeroepen worden. "Maar we hebben van Europa geleerd dat 'appeasement' niet werkt", zei hij, verwijzend naar de politiek van toenadering die West-Europese landen in de jaren 30 voerden tegenover nazi-Duitsland. "We willen niet dat de nieuwe Hitler in Iran in het Midden-Oosten herhaalt wat er in Europa is gebeurd."

Machtsgreep

De 32-jarige Bin Salman is ook minister van Defensie in Saudi-Arabië. Hij geeft leiding aan een omvangrijke hervormingsoperatie, waarbij onder meer een groot offensief tegen corruptie gaande is. Deze maand werden met het oog daarop tientallen prinsen, politici en zakenlieden opgepakt en in het luxueuze hotel Ritz-Carlton onder huisarrest geplaatst. Naar hen is al enkele jaren onderzoek gedaan.

Ze worden beschuldigd van het aannemen van steekpenningen en moeten volgens Bin Salman zo'n 90 miljard euro terugbetalen. Hij ontkent in het vraaggesprek dat de anti-corruptiecampagne een verkapte machtsgreep van zijn kant is, hoewel hij verschillende rivalen binnen de koninklijke familie en concurrenten buitenspel heeft gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl