Weeskinderen in Nepal AFP

Vrijwilligersorganisaties blijven plekken bij weeshuizen in ontwikkelingslanden aanbieden, ook al weten ze dat zo'n vakantiebaantje in het tehuis niet goed is voor de kinderen. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Better Care Network Netherlands, die in januari ook al aandacht hiervoor vroeg.

Hoewel het nobel klinkt om tijdens je vakantie in Nepal of Cambodja te helpen in een weeshuis, raadt de koepelorganisatie het dus af.

Het grootste bezwaar is dat 80 procent van de kinderen in de tehuizen gewoon nog ouders heeft, en dat ze in het tehuis zitten omdat ze daar scholing wordt beloofd en er geld is voor bijvoorbeeld kleding. "Maar ze krijgen daar gewoon iedere maand of twee maanden nieuwe verzorgers. Dat doet iets met je emotionele ontwikkeling, dat is helemaal niet goed", zegt woordvoerder Laura Westendorp van Unicef, dat ook is aangesloten bij het netwerk..

Weinig overstag

Volgens een enquête van Better Care Network Netherlands zijn bijna alle vrijwilligersorganisaties zich bewust van de negatieve effecten. Toch verandert er weinig. "We voeren al jaren gesprekken met deze organisaties maar helaas gaan er nog weinig overstag. Het zijn natuurlijk ook hun inkomsten, dus daar kunnen ze niet van de een op andere dag mee stoppen", zegt Westendorp in het NOS Radio 1 Journaal. Ze zegt dat het voor het kind het beste is om met zijn eigen ouders op te groeien.

Volgens Better Care Network Netherlands zijn er in totaal zo'n 135 organisaties in Nederland die bemiddelen. "De ene keer gaat het om een paar vrijwilligers en een doos kleren. Bij andere organisaties gaan er duizenden euro's in om", zegt de woordvoerder.

STER reclame