Kinderen in een Chinees weeshuis
NOS NieuwsAangepast

'Stop met toeristenexcursies naar weeshuizen'

Touroperators moeten stoppen met het aanbieden van excursies naar weeshuizen in het buitenland. Better Care Network Netherlands, een samenwerkingsverband van kinderrechtenorganisaties als Unicef en Defence For Children, bevestigt berichtgeving in het AD dat bezoeken van toeristen de weeskinderen meer kwaad dan goed doen.

Zeker 19 Nederlandse reisorganisaties bieden hun klanten de mogelijkheid om op vakantie een kindertehuis te bezoeken. Die excursies leveren de weeshuizen geld op, maar de kinderen zijn er niet bij gebaat, zegt Better Care Network. "Het houdt een onwenselijk systeem van weeshuizen in stand." In Nepal en Cambodja komen er zelfs steeds meer weeshuizen bij omdat er vraag naar is bij toeristen.

Geld verdwijnt

Soms worden de omstandigheden in de tehuizen bewust slecht gehouden, zodat de toeristen geld inzamelen. Dat verdwijnt dan in de zakken van de eigenaren en gaat niet naar de kinderen.

Volgens Better Care Network zijn van veel van die kinderen een of beide ouders nog in leven. Wereldwijd zou het gaan om 80 procent. De kinderen zijn naar het weeshuis gestuurd omdat hun ouders geen schoolgeld of eten kunnen betalen.

Slachtoffer van misbruik

Toch zijn ze vrijwel altijd beter af bij familie, zeggen de kinderrechtenorganisaties. In de tehuizen lopen ze het risico slachtoffer te worden van misbruik en kinderhandel.

Daarnaast is dat kortstondige contact met bezoekers niet goed voor de kinderen. Het leidt tot onrust en het levert weinig op, zegt Defence for Children. "Als toeristen echt iets goeds willen doen voor weeskinderen, dan kunnen ze beter lokale organisaties steunen die zich inzetten voor pleegzorg. Dat is beter voor kinderen dan wonen in een weeshuis."

De ANVR, de koepelorganisatie van touroperators, gaat komende week tijdens de Vakantiebeurs leden ontmoedigen nog langer weeshuisbezoeken aan te bieden. Defence for Children houdt dan ook een workshop om reisorganisaties bewust te maken van de nadelen van zo'n excursie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl