ANP

Klanten van internetbank Knab zijn slachtoffer geworden van oplichting via een nep-advertentie op zoekmachine Google. Criminelen hebben op die manier duizenden euro's buitgemaakt.

De klanten zochten via Google op "inloggen knab". Vervolgens verwees de bovenste link naar een nep-website die er hetzelfde uitzag als de inlogpagina van de bank. Klanten die daar probeerden in te loggen, gaven zo hun inloggegevens aan de criminelen. Die gebruikten de gegevens vervolgens om de rekening te plunderen.

Zeker zes klanten zijn slachtoffer geworden van de truc. Alle frauduleuze overboekingen zijn door Knab geblokkeerd en klanten hebben hun geld teruggekregen.

Betere beveiliging

Knab zegt niet eerder zoiets te hebben gezien. "Voor ons was het een nieuwe manier van frauderen", zegt een woordvoerder. De bank heeft andere banken gewaarschuwd voor het fenomeen. Ook heeft Knab bij Google laten vastleggen dat alleen Knab mag adverteren met de merknaam.

Hoogleraar cybersecurity Michel van Eeten van de TU Delft zegt in Trouw dat de vorm van fraude al jaren bekend is bij banken. Hij vermoedt dat kleinere banken vaker het doelwit zullen worden van internetcriminelen, omdat grote banken meer kunnen uitgeven aan beveiliging.

STER reclame